Na hlavný obsah

Ukrajinská armáda chce do vojny mobilizovať ďalších 500-tisíc ľudí

Rokovať o tom bude vláda, potom parlament.

Ukrajinská armáda chce do vojny mobilizovať ďalších 500-tisíc ľudí
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/AP

Vedenie ukrajinskej armády navrhuje mobilizovať ďalších 450-tisíc až 500-tisíc Ukrajincov. Povedal v utorok (19. 12.) ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. S novinármi hovoril na tlačovej konferencii v Kyjeve, ktorá má zhrnúť, ako si Ukrajina brániaca sa ruskej vojenskej agresii viedla v tomto roku.

Zelenskyj odmietol obavu, že by zníženie podpory zo Západu mohlo viesť k porážke Ukrajiny. Poukázal okrem iného na to, že krajina počas zimy získa nové systémy protivzdušnej obrany Patriot.

Návrh povolať do boja ďalšieho až pol milióna ľudí označil za citlivú otázku a uviedol, že o nej budú rokovať vládni predstavitelia. Vec následne zváži parlament. „Ide o veľmi významné číslo. Povedal som, že budem potrebovať viac argumentov, aby som o tom mohol rozhodnúť,“ citoval Zelenského portál Meduza.

Ukrajinská armáda je čo do počtu vojakov oproti ruským silám v nevýhode, poukázal v utorok veliteľ ukrajinských pozemných síl Oleksandr Syrskyj.

Na ojedinelých protestoch počas tohtoročnej jesene tiež niektorí Ukrajinci upozorňovali, že ľudia, ktorí nastúpili do zbrane na začiatku plnohodnotnej ruskej invázie na Ukrajinu vo februári roku 2022, sú vyčerpaní. Ich rodiny požadujú častejšie rotácie.

Zelenskyj sa v utorok na konferencii tiež snažil rozptýliť obavy, že by zníženie podpory Západu mohlo zásadne ovplyvniť výsledok vojny. „Boli sme v ťažšej situácii, keď okupovali skoro všetky centrálne regióny nášho štátu, obsadené objekty infraštruktúry a uzavreté cesty,“ uviedol prezident.

„Zvládli sme to,“ dodal a vyjadril nádej, že podpora USA a Európskej únie bude pokračovať. Počet nových systémov Patriot, ktoré podľa neho Ukrajina dostane počas zimy, nespresnil.

Priebeh vojny môže ovplyvniť zvolenie Trumpa

Ak sa v roku 2024 stane americkým prezidentom Donald Trump, mohlo by to výrazne zmeniť priebeh vojny na Ukrajine, uviedol ďalej Zelenskyj. Informovali agentúra AFP a denník The Guardian.

„Ak bude politika budúceho prezidenta (USA), nech je ním ktokoľvek, k Ukrajine iná, chladnejšia alebo ekonomickejšia, myslím si, že to bude mať veľmi silný vplyv na kurz vojny,“ povedal Zelenskyj s odvolaním sa na Trumpa, ktorý bude mať podľa neho „určite inú politiku“.

Zelenskyj ďalej dodal, že chce rokovať s maďarským premiérom Viktorom Orbánom, ktorý tento mesiac zablokoval balík pomoci Európskej únie pre Ukrajinu v hodnote 50 miliárd eur.

„Sme susedia a snažíme sa nájsť riešenia na naše otázky, ale na to musíme zorganizovať stretnutie,“ povedal Zelenskyj na tlačovej konferencii v angličtine.

Odmietol rokovania s Moskvou

Vojenské ciele Ruska sa podľa neho nezmenili, čo ukazuje, že Moskva nechce mier, píše The Guardian. Zelenskyj súčasne odmietol myšlienku rokovaní s Moskvou – napriek tomu, že jeho krajina čelí ťažkým bojom v teréne a usiluje sa odvrátiť únavu svojich spojencov z vojny.

„Nevidím požiadavku zo strany Ruska. Nevidím to v ich činoch. V ich rétorike vidím len aroganciu a vraždenie,“ podotkol Zelenskyj v súvislosti s potenciálnymi rokovaniami.

Ukrajinský prezident okrem iného pripustil, že proces dohody na bezpečnostných zárukách s partnermi Kyjeva pokračuje pomalšie, než sa očakávalo. Zároveň však odmietol myšlienku čiastočného členstva Ukrajiny v Severoatlantickej aliancii (NATO). Ako dodal, Ukrajina na budúci rok plánuje vyrobiť jeden milión dronov.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj počas koncoročnej tlačovej konferencie v Kyjeve.
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj počas koncoročnej tlačovej konferencie v Kyjeve.Foto: TASR/AP

Na otázku, či sa obáva rozkolu medzi Ukrajincami ako spoločnosťou v otázke podpory vojny a podpory jeho samotného ako prezidenta, Zelenskyj odpovedal: „Môžem vám povedať len toľko, že bolo pre mňa cťou byť prezidentom“.

„Ľudia sa na mňa pozerajú, na moju prácu, na moju službu Ukrajine, a keď sa im to nepáči, je to ich voľba. Je to voľba Ukrajincov, to je normálne,“ dodal.

Zelenskyj tiež trval na tom, že pracuje na svojich vzťahoch s hlavným veliteľom ukrajinskej armády Valerijom Zalužným. V súvislosti s ním sa objavili špekulácie o možnom rozkole. Podľa Zelenského to nie je o osobnom vzťahu, ale o zodpovednosti a stratégii, cituje Guardian.

„Mám za úlohu brániť našu krajinu v súlade s našou ústavou,“ čo zahŕňa Donbas i anektovaný Krym, odpovedal prezident Ukrajiny na otázku, čo podľa neho znamená víťazstvo. Čím viac bude Rusko ustupovať, tým bude slabšie, a to aj na medzinárodnej scéne, podotkol.

„Ukrajina uspeje,“ dodal. Na záver tlačovej konferencie poďakoval svojej manželke Olene Zelenskej za jej prácu, ktorú vykonala v oblasti duševného zdravia. Uzavrel Guardian.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet