Na hlavný obsah

Viac ako polovica Slovákov si myslí, že v krajine je zlá situácia. Sme pesimistickejší než naši susedia

Vyplýva to z prieskumu Eurobarometer.

Viac ako polovica Slovákov si myslí, že v krajine je zlá situácia. Sme pesimistickejší než naši susedia
Ilustračná snímka. Foto: TASR/Branislav Račko

Celkovú situáciu na Slovensku vníma ako zlú 64 percent Slovákov. Negatívny postoj k situácii sa od jari znížil. Ekonomickú situáciu hodnotí negatívne 75 percent Slovákov. Aktuálnu finančnú situáciu svojej domácnosti považujú za dobrú takmer dve tretiny (63 percent) obyvateľov. Vyplýva to z jesenného prieskumu Eurobarometer.

„Podobne ako to bolo v otázke všeobecného hodnotenia situácie vo vlastnej krajine, tak aj pri hodnotení aktuálnej ekonomickej situácie sú obyvatelia Slovenska pesimistickejší ako obyvatelia väčšiny okolitých štátov, i keď rozdiely oproti Českej republike nie sú,“ uviedol Martin Slosiarik z agentúry Focus, spracovateľa národnej správy.

Za najväčší problém krajiny považujú Slováci rastúce ceny, infláciu a náklady na život, myslí si to 46 percent respondentov. Na druhom mieste skončila ekonomická situácia v SR (26 percent), na spoločnom treťom problematika prisťahovalectva a zdravia (zhodne 16 percent).

Slosiarik upozornil na dvojnásobný nárast prisťahovalectva v rebríčku problémov, ktorý spája s tematizáciou tejto oblasti v predvolebnej kampani.

Väčšina obyvateľov (59 percent) je nespokojná s tým, ako funguje demokracia na Slovensku. Od posledného prieskumu sa však nespokojnosť mierne znížila. Celková spokojnosť vzrástla na 41 percent.

Terénny zber dát na Slovensku realizovala agentúra MNFORCE na reprezentatívnej vzorke 1 006 respondentov v období od 23. októbra do 10. novembra.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko