Na hlavný obsah

Vláda odvolala z funkcie predsedu ÚRSO Andreja Jurisa

Podľa vlády konal totiž v rozpore s povinnosťou.

Vláda odvolala z funkcie predsedu ÚRSO Andreja Jurisa
Na snímke Andrej Juris. Foto: RTVS

Vláda na pondelkovom (4. 12.) rokovaní odvolala z funkcie predsedu Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) Andreja Jurisa. Podľa vlády konal totiž v rozpore s povinnosťou konať nezávisle od pokynov štátnych orgánov, orgánov územnej samosprávy, iných orgánov verejnej moci a od ďalších osôb.

„Nie je to účelové. Predseda ÚRSO má byť nezávislý a podľa legislatívy EÚ nemôže zvýhodňovať niektoré subjekty na trhu a vôbec sa nemôže riadiť inštrukciami, ktoré mu dá vrcholný predstaviteľ štátnych orgánov,“ uviedla ministerka hospodárstva Denisa Saková (Hlas-SD) po rokovaní vlády.

„Vznikol tam rozpor, že vtedajší štátny tajomník ministerstva hospodárstva (Karol Galek, pozn. redakcie) jasne listom predsedovi ÚRSO kázal posunúť referenčný rámec, čo nám spôsobilo vážne komplikácie čo sa týka stanovenia maximálnych cien elektriny pre domácnosti a podnikateľov,“ dodala.

Podľa slov ministerky došlo k jeho odvolaniu, pretože nepristúpil na variant, že by odstúpil sám. „Som s ním v kontakte. Sľúbil mi, že poverí jedného z podpredsedov, aby viedol úrad do času vymenovania nového predsedu,“ doplnila.

Dodala, že na stredajšom (6. 12.) rokovaní by vláda mohla menovať nového predsedu úradu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika