Na hlavný obsah

Šéf ÚRSO A. Juris odmieta pochybenie úradu. Ide o štandardný postup, reagoval na obvinenia premiéra R. Fica

Robert Fico ho označil za sociálneho teroristu.

Šéf ÚRSO A. Juris odmieta pochybenie úradu. Ide o štandardný postup, reagoval na obvinenia premiéra R. Fica
Na snímke Andrej Juris. Foto: RTVS

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) postupoval pri nových cenách plynu pre SPP na rok 2024 podľa zákona. Pre RTVS v relácii Ekonomika :24 to povedal jeho predseda Andrej Juris. Pochybenie regulačného úradu odmieta. Predseda vlády Robert Fico (Smer-SD) ho označil za sociálneho teroristu a vedenie úradu mieni odvolať.

ÚRSO vydal cenové rozhodnutie pre najväčšieho dodávateľa na trhu – Slovenský plynárenský priemysel, ktoré počíta s navýšením cien plynu o 94 percent pre domácnosti v budúcom roku. Podľa šéfa regulačného úradu ide o štandardný postup.

Odvolávaniu Andreja Jurisa sa v relácii Správy RTVS venoval redaktor Radoslav Šebo:

„Jeho aj jeho kolegov považujem za sociálnych teroristov a nemám žiadne pochybnosti o tom, že takéto zvyšovanie cien, ktoré nemá v histórii obdobu, urobili len preto, aby nám skomplikovali život,“ vyjadril sa vo videu na sociálnej sieti premiér Robert Fico.

„Žiadny zámer tam nebol a už dupľom nie negatívny, to v žiadnom prípade. My postupujeme podľa legislatívy,“ reagoval Juris.

ÚRSO poukazuje na to, že dodávateľom plynu stanovuje maximálne ceny plynu, ktoré nemôžu prekročiť, a nie pevné. A tiež aj na to, že dodávatelia plynu môžu odberateľom, a teda napríklad aj domácnostiam stanoviť aj nižšie ceny, a to v rámci konkurenčnej súťaže.

„ÚRSO priemerovalo podľa legislatívy dvanásť mesiacov cien plynu,“ uviedol analytik portálu energieprevas.sk Jozef Badida. Na základe tohto priemeru stanovilo maximálnu regulovanú cenu 78 eur za megawathodinu, pričom teraz platia domácnosti za plyn od SPP štátom zastropovanú cenu 28 Eur.

Kritika ministerstva hospodárstva

Kritika však zaznieva aj z ministerstva hospodárstva. Úradu vyčíta, že sa s cenovým rozhodnutím uponáhľal a vydal ho ešte pred vládnym opatrením, ktoré by cenu pre domácnosti stlačilo nadol.

„Komunikácia zo strany ÚRSO, že predbehlo nariadenie vlády, ktoré sme plánovali na budúci týždeň, nebola strategicky šťastná,“ vyjadrila sa k situácii ministerka hospodárstva Denisa Saková (Hlas-SD).

„Títo dodávatelia majú povinnosť do 30. novembra ceny zverejniť. Tým pádom aj naša snaha je do 30. novembra všetky relevantné konania ukončiť v medziach zákona,“ uviedol Juris.

„Sociálni teroristi budú z Úradu pre reguláciu sieťových odvetví odvolaní a my nájdeme riešenie, aby cena plynu nešla v roku 2024 hore,“ povedal Fico.

„Vláda krízovou reguláciou určí nové ceny plynu pre domácnosti. Tie zverejníme v našich cenníkoch a budeme v roku 2024 uplatňovať,“ ozrejmil hovorca SPP Ondrej Šebesta.

„Ako predseda ÚRSO mám nejaký mandát, ktorý schvaľuje vláda. Pokiaľ mandát budem mať, tak v plnej zodpovednosti a v plnej energii si ho budem plniť,“ dodal Juris.

Andrej Juris je vo svojej funkcii už viac ako tri roky. Do vedenia úradu ho dostala nominácia bývalého ministra hospodárstva Richarda Sulíka (SaS), ktorú schválila vtedajšia vláda Igora Matoviča (vtedy OĽANO, dnes Slovensko).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika