Na hlavný obsah

Vražda ako z filmu: V S. Macedónsku uniesli a zabili dievča (†14). Hlavným podozrivým je politik

Jej telo našli po šiestich dňoch pátrania.

Vražda ako z filmu: V S. Macedónsku uniesli a zabili dievča (†14). Hlavným podozrivým je politik
Severným Macedónskom otriasla vražda mladého dievčaťa. Foto: RTVS

Severným Macedónskom otriasa prípad vraždy ako z filmu. Len 14-ročné dievča zo Skopje, ktorej telo policajti našli po šiestich dňoch pátrania, uniesli a následne zavraždili.

Tamojšia polícia vydala medzinárodný zatykač na lídra krajne pravicovej strany Ľupča Palevského, ktorý je hlavným podozrivým. Do prípadu má byť zapojený aj otec zavraždeného dievčaťa.

Tamojší minister vnútra Oliver Spasovski uviedol, že jeden z páchateľov „vykonal tento trestný čin s cieľom vylákať peniaze od matky dievčaťa po dohode a s vedomím člena jej rodiny“.

Detaily prípadu priniesla v relácii Aktuálne :24 spravodajkyňa RTVS na Balkáne Jarmila Paulíková:

Polícia vyhlásila, že Palevski utiekol niekoľko dní po spáchaní tohto činu do Srbska a následne pravdepodobne do Bulharska alebo Turecka. Dodala, že na vražde sa podieľali tri ďalšie osoby, ktoré zadržala a k činu sa následne priznali. Polícia zadržala aj otca zavraždenej a podozrieva ho, že páchateľov informoval o tom, kde sa jeho dcéra zdržiava.

V deň jej únosu 27. novembra otec podľa polície páchateľom oznámil presný čas jej odchodu do školy i skutočnosť, že bude z bytu vychádzať sama. Tí ju uniesli vozidlom zavraždeného Žežovského, ktorý mal Palevskému dlhovať sumu 500 eur.

Zastrelili ju krátko po únose

Tínedžerku zastrelili približne tri hodiny po únose, spresnila polícia, podľa ktorej páchatelia zrejme spanikárili a chceli zahladiť stopy. Matka dievčaťa totiž jej zmiznutie okamžite nahlásila úradom po tom, čo ju škola informovala, že neprišla na prvú vyučovaciu hodinu. Polícia následne spustila rozsiahle pátranie.

Palevski je v Severnom Macedónsku lídrom radikálnej pravicovej politickej strany Desna Partija. V minulosti vlastnil niekoľko médií a v posledných rokoch sa angažoval v proruských politických aktivitách a bol niekoľkokrát trestne stíhaný.

Prípad vraždy maloletej Gjorčevskej otriasol krajinou, píše Sloboden pečat. Na sociálnych sieťach sa objavili výzvy na odstúpenie ministra vnútra Spasovského i zavedenie trestu smrti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet