Na hlavný obsah

Výstraha pred snežením platí aj pre Bratislavu, mnohé slovenské cesty pokryl sneh. Horské priechody hlásia obmedzenia

Platia viaceré výstrahy.

Výstraha pred snežením platí aj pre Bratislavu, mnohé slovenské cesty pokryl sneh. Horské priechody hlásia obmedzenia
SHMÚ varuje pred poľadovicou aj snežením. Foto: TASR/František Iván

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) varuje pred poľadovicou aj snežením. Pre viacero okresov severného Slovenska platia výstrahy 2. stupňa. Počasie zapríčinilo aj dopravné obmedzenia.

Horské priechody Donovaly a Príslop museli uzavrieť pre vozidlá s dĺžkou nad desať metrov. Horský priechod Dobšiná je zase uzavretý pre autá nad 3,5 tony. Informovala o tom Slovenská správa ciest (SSC) na svojom webe zjazdnost.sk.

Okrem daných obmedzení sú horské priechody na Slovensku zjazdné. Povrch vozoviek je prevažne pokrytý vrstvou čerstvého, kašovitého až utlačeného snehu do troch centimetrov. Horské priechody Biela Hora, Dargov, Havran, Homôlka, Kremnické Bane, Látky – Prašivá, Pezinská Baba, Skýcov, Soroška, Šturec, Šútovce a Vyšehrad sú mokré. Vodiči na horskom priechode Vrchslatina musia počítať s poľadovicou.

Stav ciest

Zjazdné sú tiež všetky sledované diaľničné úseky a rýchlostné cesty na území SR. Povrch vozoviek je vlhký až mokrý, okrem úsekov R3 Sedliacka Dubová – Široká, kde je čerstvý alebo miestami kašovitý sneh.

Aj cesty I., II. a III. triedy sú zjazdné. Povrch vozoviek je pokrytý prevažne vrstvou čerstvého, kašovitého až utlačeného snehu. Cesta II/531 v okresoch Rimavská Sobota, Revúca a Brezno je uzavretá pre autá nad desať metrov celkovej dĺžky. Na ceste I/67 odb. Dedinky – Ostrá Skala je miestami zľadovatený sneh, úsek je uzavretý pre vozidlá nad 3,5 tony.

Platí viacero výstrah

V sobotu do 18:00 je vydaná výstraha druhého stupňa pred poľadovicou pre okresy Poprad, Kežmarok, Stará Ľubovňa, Levoča a Spišská Nová Ves. Pre niekoľko ďalších okresov v Prešovskom kraji, okresy Rožňava a Gelnica v Košickom kraji, a tiež pre väčšinu okresov stredného Slovenska platí výstraha 1. stupňa.

Meteorológovia vystríhajú i pred snežením. Výstraha 1. stupňa sa týka severnej časti stredného i západného Slovenska, a tiež okresu Bratislava.

Pre okresy Čadca, Kysucké Nové Mesto a Námestovo je vydaná výstraha 2. stupňa. Výstrahy platia do soboty do 23:00, s výnimkou okresu Bratislava, kde je výstraha v platnosti do 19:00.

Pre viacero severných okresov platí i výstraha prvého stupňa pred vetrom na horách. Pre sever stredného a západného Slovenska vyšli na sobotu aj výstrahy pred snehovými jazykmi a závejmi prvého stupňa.

V okresoch Poprad, Levoča, Kežmarok a Spišská Nová Ves a tiež na severozápade Slovenska platia do nedeľného dopoludnia, inde sú v platnosti do polnoci zo soboty na nedeľu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko