Na hlavný obsah

Zabil svoju manželku a štyri deti: Muž sa priznal k vražde, ktorá otriasla Francúzskom cez sviatky

Vrah mal v minulosti duševné problémy.

Zabil svoju manželku a štyri deti: Muž sa priznal k vražde, ktorá otriasla Francúzskom cez sviatky
Kvety položené pri bráne budovy, kde boli nájdené štyri zabité deti vo veku od 9 mesiacov do 10 rokov a ich matka. Foto: TASR/AP

Francúz (33) sa priznal k vražde svojej manželky a ich štyroch detí, ktorých našla v pondelok (25. 12.) večer francúzska polícia mŕtvych v byte v meste Meaux ležiacom východne od Paríža. Informoval o tom vo štvrtok (28. 12.) denník The Guardian s odvolaním sa na prokurátora, podľa ktorého muž uviedol, že „počul hlasy“, ktoré mu hovorili, aby „ublížil“.

Podľa prokurátora už muž na svoju ženu nožom zaútočil v roku 2019, pre duševné problémy ho však vtedy nepotrestali.

Francúzska polícia muža zadržala v utorok (26. 12.) pre podozrenie, že zavraždil svoju manželku a deti. Deťom mali deväť mesiacov a štyri, sedem a desať rokov. Polícia ich telá spolu s matkiným našla na Prvý sviatok vianočný okolo 21.00 h po tom, ako ju upozornili znepokojení príbuzní.

Muž, inštalatér, sa od roku 2017 liečil s depresiami a psychotickým správaním, uviedla prokuratúra.

Tridsaťpäťročná matka pôvodom z Haiti a jej desaťročná a sedemročná dcéra dostali „každá asi desať bodných rán“, ktoré boli „spôsobené veľmi násilne“. Uviedol prokurátor z Meaux Jean-Baptiste Bladier s odvolaním sa na výsledky stredajšej (27. 12.) pitvy. Štvorročný a deväťmesačný chlapci podľa neho „zomreli na udusenie po utopení“.

Podozrivý povedal, že „nebol schopný identifikovať príčinu svojho činu“, uviedol prokurátor, a že po vyvraždení rodiny „nič necítil“ a „cítil sa prázdny“.

Vrah sa v minulosti liečil

Podozrivý „uviedol, že od roku 2019 užíval denne lieky“, ale 24. decembra si ich nevzal, uviedol prokurátor. Presný dátum vraždy prokuratúra nezverejnila. Polícia objavila telá v pondelok okolo deviatej hodiny večer. Susedia polícii oznámili, že v noci z 24. na 25. decembra počuli krik.

Bladier médiám oznámil, že podozrivý muž v roku 2019 zaútočil na svoju ženu a bodol ju nožom do lopatky. Pre duševný stav bol však jeho prípad odložený. Už o dva roky skôr začal byť podľa prokurátora monitorovaný kvôli psychotickým stavom.

Muž dnes bol obvinený z úmyselného zabitia s priťažujúcimi okolnosťami a vzatý do väzby, oznámil prokurátor. Bol tiež obvinený z pokusu o vraždu svojho otca, dodal vo vyhlásení Bladier s tým, že podozrivý pri zadržaní uviedol, že mal v úmysle na neho pred svojím zatknutím zaútočiť.

Podozrivého zadržali pred domom svojho otca, asi tridsať kilometrov od Meaux. „Miloval svoje deti, miloval svoju ženu,“ povedal stanici RMC otec podozrivého, ktorý na prítomnosť svojho syna upozornil políciu po tom, čo mu odmietol otvoriť dvere. „Možno nevedel, čo robí,“ naznačil.

„Je jedno, koľko ľudí mi povie, že je blázon, je mi to jedno, viním ho,“ povedala ale stanici jeho sestra. „Pritom som nikoho nemilovala viac ako svojho brata. Vychovala som ho. Vyčítam mu, že zobral Béatrice život, zvlášť v tých podmienkach,“ dodala.

Jeden z mnoha prípadov

Agentúra AFP poznamenáva, že ide vo Francúzsku o ďalší zo série podobných prípadov, keď muži zavraždili svoje deti.

Koncom novembra sa 41-ročný muž predtým súdený za domáce násilie priznal na polícii, že v Alfortville na juhu Paríža zabil svoje tri dcéry vo veku od štyroch do 11 rokov. Uviedol, že mal so svojou bývalou partnerkou spory ohľadom starostlivosti. V októbri zabil četník z obce Vémars severne od Paríža svoje tri dcéry a následne spáchal samovraždu.

Vo Francúzsku zomrie žena v dôsledku násilia každé tri dni, píše AFP. Vlani 118 žien zabil manžel alebo bývalý partner, často v súvislosti s rozchodom.

Celkovo francúzska polícia vlani zaznamenala 244,3-tisíca obetí domáceho násilia, prevažne žien, čo je o 15 percent viac, ako v roku 2021. Nárast organizácie zaoberajúcej sa domácim násilím spájajú s tým, polícia berie nahlásené prípady vážnejšie, ako predtým.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet