Na hlavný obsah

Zomrel kuvajtský emir Nawáf Ahmad Džábir Sabáh. Novým emirom sa stal bývalý korunný princ Mišál Ahmad

Nawáf Ahman vládol tri roky.

Zomrel kuvajtský emir Nawáf Ahmad Džábir Sabáh. Novým emirom sa stal bývalý korunný princ Mišál Ahmad
Nový kuvajtský emir Mišál Ahmad Džábir Sabah. Foto: TASR/AP

Vo veku 86 rokov zomrel v sobotu (16. 12.) kuvajtský emir, šejk Nawáf Ahmad Džábir Sabáh, oznámil kráľovský palác. Vládol tri roky. Informovali agentúry AP a AFP.

„S obrovským zármutkom smútime nad smrťou šejka Nawáfa Ahmada Džábira Sabáha, emira Kuvajtu,“ uvádza sa vo vyhlásení, ktoré odvysielala kuvajtská štátna televízia.

Koncom novembra kuvajtské štátne médiá informovali, že šejka Nawáfa hospitalizovali pre naliehavý zdravotný problém. Neskôr však médiá oznámili, že jeho stav je stabilizovaný. Odvtedy Kuvajt čakal na správy o jeho zdraví.

Podľa AP je však zdravie kuvajtských lídrov veľmi citlivou témou vzhľadom na prieťahy o moc, ku ktorým prichádza za dverami kráľovského paláca. Novým emirom Kuvajtu sa stal 83-ročný bývalý korunný princ Mišál Ahmad Džábir Sabah, citujovala agentúra Reuters zástupcu vlády.

Šejka Nawáfa vymenoval v roku 2006 za korunného princa jeho nevlastný brat a vtedajší kuvajtský emir šejk Sabáh Ahmad Džábir Sabáh. Emirom Kuvajtu sa šejk Nawáfa stal v roku 2020 po tom, čo šejk Sabáh zomrel vo veku 91 rokov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet