Na hlavný obsah

Toto hrozné násilie sa musí skončiť: Svet reaguje na útok hnutia Hamas na Izrael

Agresiu odsúdili aj slovenský minister zahraničných vecí či prezidentka.

Toto hrozné násilie sa musí skončiť: Svet reaguje na útok hnutia Hamas na Izrael
Hnutie Hamas rozpútalo vojenskú operáciu proti Izraelu. Foto: TASR/AP

Na nečakaný útok hnutia Hamas na Izrael postupne reagujú politici z celého sveta vrátane vysokých predstaviteľov Európskej únie či slovenského ministra zahraničia. Mnohí dôrazne odsudzujú násilie či vyzývajú k „rozumnému správaniu“.

Vysoký predstaviteľ Európskej únie pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Josep Borrell a predseda Európskej rady Charles Michel v sobotu (7. 10.) odsúdili útoky hnutia Hamas na Izrael. Informujú o tom agentúry AFP a DPA.

Borrell na sociálnej sieti X (predtým Twitter) uviedol, že EÚ správy z Izraela sleduje. „Jednoznačne odsudzujeme útoky hnutia Hamas,“ napísal. „Toto hrozné násilie sa musí bezprostredne skončiť. Terorizmus a násilie nič nevyriešia,“ dodal. EÚ podľa jeho slov v týchto náročných chvíľach vyjadruje solidaritu s Izraelom. Podobne sa vyjadrili šéf Európskej rady Charles Michel či predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.

O niečo neskôr Borrell na sieti X zdôraznil, že zadržiavanie civilistov ako rukojemníkov či ich odvliekanie do Gazy je v rozpore s medzinárodným právom a rukojemníkov treba okamžite prepustiť. Web listu The Times of Izrael uviedol, že Hamas zverejnil zábery nielen so zajatými izraelskými vojakmi, ale práve tiež s civilistami zadržiavanými ako rukojemníkmi.

„Rázne odsudzujeme bezhlavé útoky voči Izraelu a jeho obyvateľom z tohto rána, ktoré spôsobujú teror a násilie voči nevinným obyvateľom,“ uviedol Michel. EÚ podľa jeho slov vyjadruje solidaritu Izraelčanom a stojí pri nich.

Tiež Severoatlantická aliancia odsúdila „teroristické atentáty spáchané hnutím Hamas proti Izraelu“, ktorý je partnerom NATO. „Terorizmus je základnou hrozbou pre slobodné spoločnosti a Izrael má právo brániť sa,“ napísal hovorca Dylan White na sieti X.

Prezidentka útoky dôrazne odsudzuje

Prezidentka SR Zuzana Čaputová dôrazne odsudzuje teroristické útoky proti Izraelu. Napísala to na platforme X, zároveň vyjadrila solidaritu so všetkými obeťami agresie.

Predseda vlády SR Ľudovít Ódor je šokovaný a zdesený masívnymi útokmi Hamasu na Izrael. Uviedol to na sociálnej sieti X. „Agresia a násilie na nevinných ľuďoch nikdy nezabezpečia mier a stabilitu na Blízkom východe,“ zdôraznil.

Nočný raketový útok na Izrael i preniknutie teroristov na jeho územie z pásma Gazy ostro odsúdil aj minister zahraničných vecí SR Miroslav Wlachovský. „Izrael má právo brániť sa voči takejto agresii,“ napísal na sociálnej sieti. Vyjadril zároveň ľútosť nad obeťami útokov i nad všetkými, ktorých násilný akt zasiahol.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron podľa agentúry Reuters teroristické útoky proti Izraelu jasne odsudzuje. „Rád by som dal najavo svoju úplnú solidaritu s obeťami, ich rodinami a blízkymi,“ napísal na sieti X. „Teroristické útoky“ proti Izraelu odsúdilo tiež francúzske ministerstvo zahraničia. Potvrdilo „úplné odmietanie terorizmu a podporu bezpečnosti Izraela“.

„Sme teraz v kontakte so všetkými – s Izraelcami, Palestínčanmi, Arabmi. Snažíme sa zistiť všetky okolnosti, „povedal podľa agentúry Interfax námestník ruského ministra zahraničia Michail Bogdanov. Zostrenie situácie okolo Pásma Gazy bolo podľa neho pre Moskvu nečakané.

Podpora z Maďarska

Útoky odsúdili tiež predseda maďarskej vlády Viktor Orbán aj minister zahraničných vecí Péter Szijjártó.

„Dôrazne odsudzujeme brutálny útok na Izrael a jednoznačne podporujeme právo Izraela na sebaobranu. Chcel by som vyjadriť sústrasť premiérovi Benjaminovi Netanjahuovi. Naše myšlienky a modlitby sú v týchto temných hodinách s ľudom Izraela,“ uviedol Orbán na sociálnej sieti X (predtým Twitter).

„Dnes ráno zasiahol Izrael brutálny teroristický útok. Z pásma Gazy bolo na územie Izraela vypálených viac ako tisíc rakiet, ktoré boli zamerané vyslovene na civilné obyvateľstvo. Odsudzujeme tento brutálny útok čo najdôraznejšie, uznávame právo Izraela na sebaobranu a vyjadrujeme úprimnú sústrasť vláde Izraela a izraelskému ľudu za straty, ktoré utrpeli. Uistil som svojho izraelského kolegu o podpore a sympatiách Maďarska,“ napísal šéf maďarskej diplomacie na Facebooku.

Rusko vyzýva na zdržanlivosť

Ruská diplomacia vyzvala podľa agentúry AFP na zdržanlivosť, podobne sa vyjadrilo tiež egyptské ministerstvo zahraničia, ktoré varovalo pred vážnymi dôsledkami zvýšeného napätia medzi Izraelom a Palestínčanmi.

Hovorkyňa ruskej diplomacie vyzvala, aby obe strany okamžite pristúpili k prímeriu, a po ukončení násilia volá tiež Omán, Saudská Arábia alebo Egypt.

Pred vážnymi dôsledkami terajšieho nárastu násilia medzi Palestínčanmi a Izraelom vo vyhlásení varovala diplomacia v Egypte, ktorý s Pásmom Gazy susedí. Ministerstvo zahraničia v Káhire vyzvalo obe strany konfliktu na čo najväčšiu zdržanlivosť a snahu neohroziť civilné obyvateľstvo.

K „rozumnému správaniu“ a zdržanlivosti strany konfliktu vyzval tiež turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Podľa Kataru, Kuvajtu, Iraku alebo libanonského militantného hnutia Hizballáh nesie vinu na eskalácii násilia Izrael.

Útoky odsúdili aj ďalšie štáty

Nemecko „dôrazne odsudzuje teroristické útoky z Gazy proti Izraelu,“ uviedla ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková

Podobne reagovali aj vlády v Británii, Taliansku, na Ukrajine, vo Francúzsku, Španielsku či Holandsku. Informovali o tom agentúry AFP a DPA.

Nemecká ministerka Baerbocková na sociálnych sieťach napísala, že palestínska militantná skupina Hamas „prispieva k stupňovaniu násilia“ a apelovala, že „násilie a rakety zacielené na nevinných ľudí treba okamžite zastaviť“.

Izrael „má našu plnú solidaritu a má právo, garantované medzinárodným právom, brániť sa proti terorizmu“, uviedla Baerbocková, keď izraelská armáda začala podnikať letecké protiútoky na palestínske pásmo Gazy ovládané radikálnym hnutím Hamas.

Militantné hnutie Hamas vypálilo na Izrael stovky rakiet a palestínski ozbrojenci prenikli z pásma Gazy na územie Izraela. Izraelská armáda vyhlásila vojnový stav a spustila útoky na ciele v pásme Gazy.

Izrael zaviedol blokádu pásma Gazy v roku 2007 po tom, čo sa radikálny Hamas chopil moci v tejto enkláve, a odvtedy už došlo k mnohým cezhraničným vojnám medzi oboma stranami.
Nemecko sa po začatí ruskej invázie na Ukrajinu znovu vyzbrojuje a nedávno oznámilo nákup systému raketovej protivzdušnej obrany Arrow 3 od Izraela. Berlín to označil za „historickú“ dohodu a dôležitý príspevok Izraela k bezpečnosti Európy.

Britský minister zahraničných vecí James Cleverly tiež ostro kritizoval útok palestínskej militantnej organizácie Hamas na Izrael.

„Spojené kráľovstvo jednoznačne odsudzuje strašné útoky Hamasu na izraelských civilistov,“ napísal Cleverly na sociálnej sieti X, predtým známej ako Twitter. „Spojené kráľovstvo bude vždy podporovať právo Izraela na sebaobranu,“ doplnil.

Taliansko v sobotu vyhlásilo, že podporuje „právo Izraela na sebaobranu“ proti prebiehajúcemu „brutálnemu útoku“, keď na územie Izraela dopadli z pásma Gazy už stovky rakiet.
Vláda v Ríme „čo najdôraznejšie odsudzuje teror a práve prebiehajúce násilie proti nevinným civilistom“.

Solidaritu vyjadrila aj Ukrajina

Ukrajina tiež v sobotu, po vypálení rakiet z pásma Gazy, vyjadrila solidaritu s Izraelom. „Ukrajina ostro odsudzuje prebiehajúce teroristické útoky proti Izraelu, vrátane raketových útokov proti civilnému obyvateľstvu v Jeruzaleme a Tel Avive. Vyjadrujeme našu podporu Izraelu a jeho právu brániť seba a svojich občanov,“ napísalo na sociálnych sieťach ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí.

K odsudzujúcim reakciám na útoky z Gazy sa pridalo tiež Francúzsko. Paríž vyjadruje „plnú solidaritu s Izraelom a obeťami“ a zdôrazňuje, že „absolútne odmieta terorizmus a je oddaný myšlienke bezpečnosti Izraela“. Francúzsky prezident Emmanuel Macron uviedol, že útoky „dôrazne odsudzuje“.

Holandský premiér Mark Rutte reagoval: „Prichádzajú desivé zábery z Izraela. Teroristická organizácia Hamas podniká bezprecedentný útok na Izrael… Toto násilie musí prestať. Izrael má plné právo brániť sa.“

Španielsko vyhlásilo, že je „šokované rozsiahlym násilím“ – útokmi na Izrael.
Rusko reagovalo výzvou na zdržanlivosť. „Sme teraz v kontakte s každým. S Izraelčanmi, Palestínčanmi, Arabmi,“ povedal námestník ministra zahraničných vecí Michail Bogdanov pre ruskú súkromnú tlačovú agentúru Interfax. Dodal: Samozrejme, vždy vyzývame na zdržanlivosť.“

Pri izraelskej vláde stojí aj Biely dom

Spojené štáty jednohlasne odsúdili útok hnutia Hamas na Izrael. Informovala o tom agentúra AFP, ktorá sa odvoláva na vyjadrenia Bieleho domu.

„Spojené štáty jednohlasne odsudzujú nevyprovokované útoky teroristov Hamasu proti izraelským civilistom,“ uviedol Biely dom. Poradca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan komunikuje s izraelskou stranou v spojitosti s vojenskou operáciou.

„Stojíme pevne pri izraelskej vláde a občanoch a vyjadrujeme sústrasť nad stratou izraelských životov počas týchto útokov,“ dodal Biely dom.

Útoky odsúdilo aj MZVEZ

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky (MZVEZ SR) dôrazne odsudzuje pokračujúce teroristické útoky proti Izraelskému štátu a jeho obyvateľom. Rezort diplomacie zároveň upozorňuje cestujúcu verejnosť na zhoršenú bezpečnostnú situáciu v Izraeli.

„Občanov SR, ktorí sa nachádzajú v Izraeli, vyzývame na maximálnu ostražitosť a dodržiavanie pokynov miestnych orgánov. V prípade potreby môžu občania kontaktovať Zastupiteľský úrad SR v Tel Avive. Dôležité informácie aj kontakty sú zverejnené na webovej stránke rezortu (www.mzv.sk) či veľvyslanectva, ako aj na sociálnych sieťach,“ informoval hovorca ministerstva Matúš Dávid.

Dianie v Izraeli podľa jeho slov rezort diplomacie pozorne sleduje a vyhodnocuje. Občanov zároveň v mene rezortu vyzval, aby sledovali informácie len z overených zdrojov.

Útoky Hamasu odsúdili aj český prezident Petr Pavel či predseda vlády Petr Fiala.

Brazília zvolá mimoriadne zasadnutie BR OSN

Brazílske ministerstvo zahraničia oznámilo, že po najväčšom útoku radikálneho palestínskeho hnutia Hamas na Izrael za posledné roky zvolá mimoriadne zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN. Brazília, ktorá tento mesiac prevzala rotujúce predsedníctvo BR OSN, vo verejnom vyhlásení útoky odsúdila a vyjadrila solidaritu s izraelským ľudom, uviedla agentúra Reuters.

Brazília vo vyhlásení tiež zopakovala, že podporuje dvojštátne riešenie izraelsko-palestínskeho konfliktu, teda vytvorenie nezávislého palestínskeho štátu po boku Izraela.

„Brazílska vláda opakuje, že neexistuje žiadne ospravedlnenie pre uchýlenie sa k násiliu, najmä proti civilistom, a vyzýva všetky strany na maximálnu zdržanlivosť, aby sa zabránilo eskalácii situácie,“ uviedlo ministerstvo zahraničia. Úrad dodal, že „obyčajné vedenie konfliktu nie je životaschopnou alternatívou riešenia izraelsko-palestínskej otázky a obnovenie mierových rokovaní je naliehavé“.

Útoku na Izrael sa v reportáži venoval redaktor RTVS Michal Cimerman:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet