Na hlavný obsah

Aká budúcnosť čaká RTVS? Rozdelenie inštitúcie by bol krok späť, vyhlásila Z. Jaurová. Podľa R. Michelka zníženie rozpočtu fatálne nie je

RTVS odvysielala špeciálnu diskusnú reláciu.

Aká budúcnosť čaká RTVS? Rozdelenie inštitúcie by bol krok späť, vyhlásila Z. Jaurová. Podľa R. Michelka zníženie rozpočtu fatálne nie je
Na ilustračnej snímke budova Slovenského rozhlasu a pohľad na výškový blok areálu Rozhlasu a televízie Slovenska (RVTS) v Mlynskej doline. Foto: TASR,/Dano Veselský. koláž RTVS

Zhoda v koalícii na tom, či a ako by sa mala verejnoprávna RTVS rozdeliť zatiaľ nepadla. Odznelo to v špeciálnej diskusnej relácii Ako ďalej RTVS? s moderátorkou Martou Jančkárovou.

Koaličný poslanec a člen výboru pre kultúru Dušan Jarjabek povedal, že o tomto kroku sa diskutuje a čaká sa na návrhy ministerstva kultúry.

Opozičná poslankyňa a podpredsedníčka výboru Zora Jaurová si naopak myslí, že opätovné rozdelenie inštitúcie by bol pre kvalitu verejnoprávneho média krok späť.

Rezonovala aj téma zníženého rozpočtu. RTVS by mala po novom dostať na fungovanie o viac ako 50 miliónov eur menej.

V špeciálnej diskusnej relácii Ako ďalej RTVS? hostia diskutovali o rozpočte aj plánovanom rozdelení RTVS:

„Áno, teraz je pokles vo financovaní. Ale ten nie je zďaleka taký fatálny, aby to malo za cieľ zrušenie dvoch programových služieb. Niekedy sa mi zdá, že sa tu akoby trošku až vydiera. Sú tu verejnoprávne inštitúcie, ktoré napríklad 14 rokov nemali valorizovaný rozpočet a dostali sa na 63 percent reálnych príjmov a aj dnes, keď sa to valorizovalo, tak sú hlboko pod tým a fungujú, síce zle, ale fungujú. Toto nie je fatálne ohrozenie,“ vyhlásil predseda Výboru pre kultúru a médiá NR SR Roman Michelko (SNS).

„Dnes je znovu bod nula a z neho budeme vychádzať všetci a ja neviem ako. Zasa budeme potrebovať nejakú politickú vôľu, politický konsenzus, ministerstvo kultúry, ktoré príde s nejakým návrhom a vyrieši financovanie, ktoré nie je vyriešené. To, ako je to vyriešené teraz, znamená toľko, že každý riaditeľ po každom volebnom období by mal byť najlepší kamarát s ministerstvom financií. To sa nedá,“ upozornil člen Výboru pre kultúru a médiá NR SR Dušan Jarjabek (SMER – SD).

Čo od RTVS chceme?

„Pán Jarjabek položil veľmi dobrú otázku, že čo my od tej televízie chceme. Na jednej strane počúvame, čo všetko televízia nerobí a mala by robiť a na druhej strane jej radikálne znižujeme rozpočet a očakávame od nej, že za čoraz menší rozpočet bude robiť čoraz viac vecí. Koncesionárske poplatky sú najprevalentnejší a najosvedčenejší spôsob financovania verejnoprávnych médií. Nemyslím si, bohužiaľ, že sa dajú na Slovensku znovu zaviesť. Existuje ešte jeden lepší spôsob, na ktorý prechádzajú napríklad všetky škandinávske krajiny, a to je spôsob, ktorý je naviazaný na daň z príjmu fyzických a právnických osôb. Ten je spravodlivejší,“ skonštatovala podpredsedníčka Výboru pre kultúru a médiá NR SR Zora Jaurová (PS).

„Od rána do večera sedíme nad rozpočtom. Ide o to, či budeme mať štyri low costy a tie prestanú byť konkurencieschopné alebo budeme mať prioritu, že podporíme Jednotku a Dvojku a budeme lowcostovať :24 a Šport, ktoré by boli aj nízko kvalitné. Už som povedal, že budeme musieť zvýšiť priestor pre reprízy. V roku 2023 sme museli financovať dve programové služby, ktoré neboli realizované žiadnym narušením v rozpočte. Sme schopní, to ustáť, ale bez žiadneho rozvoja, ktorý sme mali pripravený. Ideme dať Rade ďalšie návrhy. Ten rozpočet stále nie je schválený, stále diskutujeme o východiskách. Teraz budeme hľadať konsenzus,“ uzavrel generálny riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko