Na hlavný obsah

Čiastočná invalidita sa mnohým zvýšila na úplnú. Niektorí dôchodcovia si finančne prilepšia

Môže za to novela zákona o sociálnom poistení.

Čiastočná invalidita sa mnohým zvýšila na úplnú. Niektorí dôchodcovia si finančne prilepšia
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Takmer 740 invalidným dôchodcom sa za uplynulé mesiace zvýšila čiastočná invalidita na úplnú. V auguste minulého roka začala platiť novela zákona o sociálnom poistení. Vďaka nej posudkoví lekári postupne prehodnocujú viaceré diagnózy nanovo.

Ján Križo je 62-ročný invalidný dôchodca. Nedávno sa mu vďaka novele zákona o sociálnom poistení dôchodok zvýšil. „Musel som doniesť nové výsledky na Sociálnu poisťovňu. Potom sa poslali do Bratislavy a odtiaľ odpísali, že to ukončili,“ opísal invalidný dôchodca. Dôchodok mu zvýšili o 22 eur.

Prilepšil si aj 55-ročný Jozef s poškodeným zrakom. „Mal som predtým 180-eurový dôchodok, čo nebolo ani životné minimum. Momentálne mám už 240 eur,“ priblížil.

Čiastočná invalidita sa mnohým zvýšila na úplnú. V reportáži v Správach RTVS sa tomu venovala redaktorka Ľubomíra Hulinová:

Prehliadku nepotrebujú všetci

Viac peňazí dostanú nielen plní invalidní dôchodcovia, ale aj čiastoční. Lekári ich zatiaľ posúdili 7,5-tisíca. Tým, čo majú nemenný zdravotný stav, teda nepotrebujú lekársku prehliadku, sa invalidný dôchodok zvýši automaticky.

„Napríklad, keď bol pacient posúdený po operácii chrbtice a bola mu stanovená horná hranica 45 percent, od 1. augusta sa tento pacient posúdi mierou schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť 50 percent. Lebo 50 percent je teraz nová horná hranica,“ vysvetlila posudková lekárka zo Sociálnej poisťovne Košice Jana Tekáčová.

Tých, ktorých lekári potrebujú nanovo posúdiť, si postupne volajú. Najskôr sa prehodnotí, či sa ich stav zmenil. Následne sa percentá invalidity opäť počítajú podľa novely. Prehodnocuje sa takmer 800 diagnóz a pribudli aj dve kategórie. „Jedna sa týka zhubných nádorov a ďalšia sa týka takzvaných zriedkavých ochorení,“ priblížila Tekáčová.

Po posudzovaní invalidných dôchodkov pritom nikto nebude dostávať menej. Pacienti buď zostanú na rovnakej úrovni invalidity, alebo sa posunú na vyššiu úroveň. Priblížil hovorca Sociálnej poisťovne Martin Kontúr.

Združenia pacientov zmeny kvitujú

Správa potešila viaceré združenia pacientov, ktoré dlhodobo upozorňujú na nízke invalidné dôchodky.

„Jednak došlo k rozšíreniu niektorých diagnóz. A druhá skupina sú ľudia, ktorým priznali invalidný dôchodok ešte pred 1. januárom 2004, teda ešte podľa starého zákona. Časť z nich bude mať určite nárok na vyšší dôchodok,“ skonštatoval člen Slovenského fóra osôb so zdravotným postihnutím Milan Mechura.

Rozhodnutie o zmene výšky invalidného dôchodku posiela Sociálna poisťovňa automaticky. Pacientov budú postupne posudzovať až do konca roku 2025.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika