Na hlavný obsah

Dlhý covid mení telo a spôsobuje vážne poškodenie svalov, uvádza štúdia

Predpokladá sa, že len v Británii trpia takzvaným dlhým covidom asi dva milióny ľudí.

Dlhý covid mení telo a spôsobuje vážne poškodenie svalov, uvádza štúdia
Ilustračná snímka. Foto: Profimedia

Mnohí ľudia s dlhotrvajúcimi zdravotnými komplikáciami v nadväznosti na ochorenie COVID-19 sa po cvičení cítia unavení a trpia bolesťami.

Vedci teraz tvrdia, že zistili prečo to tak je. Na vine sú biologické zmeny, ako je vážne poškodenie svalov, mitochondriálne problémy a prítomnosť mikrotrombóz v tele, ktoré takzvaný dlhý covid sprevádzajú, uviedol denník The Guardian.

„Naozaj sa potvrdzuje, že v tele sa pri tejto chorobe deje niečo zlé,“ uviedol autor štúdie Rob Wüst z amsterdamskej univerzity Vrije.

Predpokladá sa, že len v Británii trpia takzvaným dlhým covidom asi dva milióny ľudí a u mnohých z nich dochádza k zhoršeniu príznakov počas niekoľkých týždňov po jedinom cvičení.

Štúdia publikovaná v odbornom časopise Nature Communications zahŕňala 25 pacientov s dlhým covidom. Tí uvádzali, že po cvičení pociťujú malátnosť, a 21 ľudí, ktorí túto chorobu tiež prekonali, ale plne sa zotavili.

Žiadny z účastníkov nebol s ochorením hospitalizovaný, pričom všetci boli predtým, ako sa nakazili, zdraví a boli v produktívnom veku.

Strávili niekoľko minút na rotopéde

Každý z účastníkov strávil asi desať až 15 minút na rotopéde. Týždeň pred aj deň po ňom boli odobraté vzorky krvi a biopsia kostrového svalstva.

Hoci medzi jednotlivými pacientmi boli značné rozdiely, v priemere mali ľudia s dlhým covidom menšiu cvičebnú kapacitu ako zdraví účastníci.

Keď vedci analyzovali vzorky tkaniva odobraté pred cvičením, zistili, že osoby s dlhým covidom mali vo svaloch väčší podiel bielych vlákien ako zdraví účastníci.

Tieto vlákna obsahujú menej štruktúr produkujúcich energiu, takzvaných mitochondrií, a menej kapilár. Tím tiež zistil náznaky toho, že mitochondrie u ľudí s dlhým covidom nepracujú tak dobre ako u zdravých účastníkov.

Tieto zistenia čiastočne vysvetľujú, prečo majú ľudia s dlhým covidom horšiu schopnosť cvičiť, uviedol Wüst.

Porovnanie vzoriek odobratých pred a po jazde na rotopéde odhalilo, že u osôb s dlhým covidom sa po cvičení zhoršila funkcia mitochondrií. Títo účastníci mali po cvičení oveľa viac poškodených tkanív a známok toho, že sa telo pokúša o opravy.

„To môže vysvetľovať napríklad bolesti svalov, ktoré títo pacienti po cvičení pociťujú,“ povedal Wüst.

Nemali by podstupovať intenzívne cvičenia

Tieto zistenia podľa neho zdôrazňujú, že ľudia s dlhým covidom by nemali podstupovať intenzívne cvičenia.

„Poškodzuje to svaly, zhoršuje to metabolizmus a môže to vysvetľovať, prečo cítite svalovú bolesť a únavu až niekoľko týždňov po cvičení,“ dodal.

Mitochondriálna dysfunkcia môže hrať úlohu v únave, ktorú niektorí ľudia s dlhým covidom pociťujú. Tvrdí to Betty Ramanová z Oxfordskej univerzity, ktorá sa na štúdii nepodieľala, s odvolaním sa na vlastný výskum.

„Aj keď je pravdepodobné, že únava je spojená s týmito metabolickými abnormalitami, môžu hrať úlohu aj ďalšie faktory, napríklad pretrvávajúci zápal,“ dodala ale.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet