Na hlavný obsah

Kontrolný úrad preverí darovaný vojenský materiál Ukrajine aj správu vakcín proti koronavírusu

Skontroluje aj VšZP či Národnú diaľničnú spoločnosť.

Kontrolný úrad preverí darovaný vojenský materiál Ukrajine aj správu vakcín proti koronavírusu
Na snímke predseda NKÚ SR Ľubomír Andrassy. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) SR v budúcom roku preverí napríklad darovaný vojenský majetok na Ukrajinu či fungovanie vodárenských spoločností. Skontroluje tiež hospodárenie prezidentskej kancelárie či štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP). Informovala o tom hovorkyňa úradu Daniela Bolech Dobáková.

NKÚ pokračuje v takzvanom „plávajúcom plánovaní“, ktorý spočíva v prelínaní kontrol medzi rokmi. „Štandardný proces plánovania bol účinný v dobrých časoch, ale nie je efektívny pre hektickú a mnohými krízami skúšanú dnešnú dobu,“ poznamenal šéf úradu Ľubomír Andrassy.

Kontrolóri budúci rok uzavrú kontrolu zameranú na nastavenie protikorupčných opatrení v Pôdohospodárskej platobnej agentúre. Sfinalizujú tiež kontrolu súvisiacu so stratégiou Slovenska v oblasti mládeže a rozvojom infraštruktúry v podmienkach rezortu obrany.

„Vrátime sa na Národnú diaľničnú spoločnosť a preveríme na mieste, ako fungujú prijaté opatrenia, ku ktorým sa prihlásili hlavne v oblasti transparentných verejných obstarávaní či pri nastavení nových pravidiel pre prevádzku mýtneho systému,“ dodal Andrassy.

NKÚ v budúcom roku preverí dodržiavanie zákonných pravidiel pri darovaní vojenského hnuteľného majetku Ukrajine. Ďalej, efektívnosť využívania dohodárov v štátnej a verejnej správe či nákup, skladovanie a likvidáciu vakcín proti ochoreniu COVID-19.

„Kontrolóri určite preveria takú významnú inštitúciu, akou je VšZP, ako zákonne a hospodárne sa nakladá s niekoľkomiliardovými financiami tečúcimi do nášho zdravotníctva. Pod drobnohľadom kontrolórov budú tiež ďalšie IT projekty, do ktorých smerovali nielen národné, ale aj európske zdroje,“ skonštatoval Andrassy.

Pri regionálnom rozvoji sa NKÚ zameria na transformáciu uhoľného regiónu horná Nitra. Potom na miestne akčné skupiny či prístup marginalizovaných rómskych komunít k pitnej vode. Preverí tiež procesy, ktoré mali pripraviť Slovensko na aktívne čerpanie európskej finančnej pomoci vo štvrtom roku programového obdobia 2021 až 2027.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko