Na hlavný obsah

Francúzsko bude mať nového premiéra: Je najmladší v histórii a prvý, ktorý sa otvorene hlási k homosexualite

Gabriel Attal doteraz zastával post ministra školstva.

Francúzsko bude mať nového premiéra: Je najmladší v histórii a prvý, ktorý sa otvorene hlási k homosexualite
Archívna snímka - nový francúzsky minister Gabriel Attal. Foto: Profimedia

Novým francúzskym premiérom bude doterajší minister školstva Gabriel Attal, rozhodol podľa informácií stanice BFM TV prezident Emmanuel Macron.

Attal má 34 rokov – bude tak najmladším francúzskym premiérom a prvým, ktorý sa otvorene hlási k homosexualite, píše Reuters. V minulosti bol aj hovorcom vlády. Na čele kabinetu nahradí Élisabeth Borneovovu, ktorá v pondelok (8. 1.) rezignovala.

O mene nového premiéra sa vo francúzskych médiách od pondelka špekulovalo, zaznievali aj mená niekoľkých ďalších ministrov. Attalovou prvou úlohou bude získať si rešpekt v novej pozícii a prejsť tvrdými rokovaniami o zložení kabinetu a zotrvaní kľúčových ministrov, uvádzajú komentátori.

Zmeny vo vláde kritizuje opozícia, podľa ktorej sú len kozmetickými úpravami. Nový premiér bude podľa nej rovnako len plniť Macronove želania a skutočná vládna politika sa nezmení.

Borneová viedla francúzsku vládu 20 mesiacov a bola iba druhou ženou na čele exekutívy krajiny. V poslednom čase však bojovala s poklesom popularity, jej odchod z funkcie si podľa posledných prieskumov priali dve tretiny Francúzov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet