Na hlavný obsah

Francúzsko je ďalšou krajinou, ktorá pozastavuje financovanie agentúry OSN pre palestínskych utečencov

Krajina tak urobila po vážnych obvineniach, týkajúcich sa agentúry.

Francúzsko je ďalšou krajinou, ktorá pozastavuje financovanie agentúry OSN pre palestínskych utečencov
Ilustračná snímka - Požiar v budove strediska odborného výcviku UNRWA. Foto: TASR/AP

Aj Francúzsko pozastavuje financovanie agentúry OSN pre palestínskych utečencov (UNRWA) po tom, čo sa objavili obvinenia, že viacerí jej pracovníci sa podieľali na masívnom útoku militantného palestínskeho hnutia Hamas na Izrael zo 7. októbra. Paríž to oznámil v nedeľu (28. 1.).Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

Financovanie tejto agentúry už dočasne zastavili USA, Austrália, Kanada, Taliansko, Británia, Nemecko, Fínsko i Švajčiarsko. Krajiny sa pre tento krok rozhodli po tom, ako Izrael obvinil niektorých pracovníkov UNRWA, že sa 7. októbra zapojili do útoku Hamasu na juh Izraela.

„Francúzsko neplánuje poslať novú platbu pre prvú štvrtinu roka 2024 a rozhodne sa, kedy urobí ďalšie kroky, spoločne s OSN a hlavnými darcami,“ uviedlo francúzske ministerstvo zahraničných vecí a označilo obvinenia za „mimoriadne vážne“.

Guterres žiada o pokračovanie operácií

Generálny tajomník OSN António Guterres však v sobotu vyzval darcovské krajiny, aby zaručili pokračovanie činnosti Agentúry OSN pre pomoc palestínskym utečencom (UNRWA).

„Hoci mám pochopenie pre ich obavy – sám som bol týmito obvineniami zdesený – dôrazne žiadam vlády, ktoré pozastavili svoje príspevky, aby zaručili aspoň pokračovanie operácií UNRWA,“ uviedol Guterres vo vyhlásení.

UNRWA v piatok (26. 1.) oznámila, že prepustila viacerých pracovníkov obvinených Izraelom a začala ich vyšetrovať. Urýchlené nezávislé vyšetrovanie prisľúbil aj Guterres.

„Okrem toho sa ECOWAS pod vplyvom cudzích mocností stal hrozbou pre svoje členské štáty a obyvateľstvo, ktorého šťastie má zabezpečovať,“ dodali.

Ide o najnovší zvrat udalostí, ktoré prehĺbili politické napätie v západnej Afrike, odkedy vlani došlo v Nigeri k poslednému zo série prevratov v regióne, konštatuje AP.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet