Na hlavný obsah

Vyjednávači sa blížia k dohode o prímerí v Gaze a prepustení rukojemníkov, tvrdí The New York Times

Server píše o opatrnom optimizme.

Vyjednávači sa blížia k dohode o prímerí v Gaze a prepustení rukojemníkov, tvrdí The New York Times
Palestínčania vynášajú mŕtve telo z trosiek budovy po izraelskom útoku. Foto: TASR/AP

Vyjednávači sa podľa serveru denníka The New York Times (NYT) blížia k dohode, ktorá by viedla k dvojmesačnému prerušeniu vojny v Pásme Gazy výmenou za prepustenie viac ako stovky rukojemníkov, ktorých stále zadržiavajú palestínski radikáli. Dohoda, ktorá by podľa denníka výrazne zmenila konflikt v oblasti, by mohla byť finalizovaná v nasledujúcich dvoch týždňoch.

Tím vyjednávačov vedený Američanmi vytvoril písomný návrh dohody na základe návrhov Izraela a palestínskeho radikálneho hnutia Hamas z posledných desiatich dní. Aj keď na niektorých dôležitých bodoch ešte nie je zhoda, vyjednávači podľa amerických činiteľov, na ktorých sa NYT odvoláva, vyjadrujú opatrný optimizmus, že finálna dohoda je na dosah.

Prezident USA Joe Biden v piatok (26. 1.) telefonicky hovoril s lídrami Egypta a Kataru, teda dvojica krajín, ktoré sa na vyjednávaniach tiež podieľajú.

Šéfa americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) Williama Burnsa zase vyšle na rokovania v Paríži so zástupcami Izraela, Egypta a Kataru. Ak sa na ňom podarí dosiahnuť dostatočný pokrok, mal by na Blízky východ znovu vyraziť Bidenov blízkovýchodný poradca Brett McGurk, aby pomohol nájsť finálne znenie dohody.

Rukojemníkov zadržiava Hamas a ďalšie radikálne skupiny od teroristického útoku na Izrael zo 7. októbra. Pri ňom útočníci zabili vyše 1100 ľudí a ďalších zhruba 250 uniesli. Z nich naďalej zadržiavajú vyše 130. Prepustenie časti rukojemníkov sa podarilo dosiahnuť pri týždňovom prímerí v novembri.

Izrael pri masívnej odvete zničil veľkú časť Gazy, kde o život prišlo vyše 26-tisíc ľudí. Väčšina z 2,3 milióna Palestínčanov musela opustiť svoje domovy a prežíva v náročných podmienkach.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet