Na hlavný obsah

Projekt Hoaxy a podvody: Ako prvé riešili tvrdenie, že v Kyjeve nie je vojna

Projekt dostal nečakane od Facebooku stopku.

Projekt Hoaxy a podvody: Ako prvé riešili tvrdenie, že v Kyjeve nie je vojna
Ilustračná snímka. Foto: Facebook/Hoaxy a podvody

Nový projekt Hoaxy a podvody vyvrátil tvrdenie, že v Kyjeve nie je vojna, pričom priniesol očité svedectvo československých aktivistov, ktorí v ten istý deň, keď bolo toto tvrdenie vyslovené, prežili bombový útok na predmestí. V sobotu (27. 1.) zakladateľ projektu Dávid Puchovský oznámil, že stránku Facebook vypol.

V Rádiu Slovensko sa o projekte Hoaxy a podvody s redaktorkou Petrou Strižkovou v rubrike prehľadu dezinformácií týždňa s názvom Overovňa rozprával technologický novinár Martin Hodás.

Nový projekt založil bývalý administrátor ešte prednedávnom populárnej policajnej stránky Hoaxy a podvody Dávid Puchovský. Už však nie pod hlavičkou policajného zboru. Púchovský v sobotu oznámil, že Facebook jeho stránku vypol.

„Dnes ráno, 27. januára 2024, sme zistili, že Facebook našu stránku vypol, lebo vraj porušuje jeho pravidlá používania. Instagram zatiaľ funguje. Existujú možnosti ako sa odvolať, na ktorých pracujeme,“ napísal Púchovský.

„Projekt má fungovať veľmi podobne, ako fungoval aj doteraz. Nebude teda riešiť a menovať, ktorý politík a strana čo povedala, ale vyvracať bude len konkrétne dezinformácie a hoaxy,“ zhrnul zámer Hoaxov a podvodov Hodás. Potvrdil, že ide o súkromnú iniciatívu mimo policajného zboru.

„Úplne prvým vyvráteným hoaxom novej stránky bude aktuálne rozšírené tvrdenie, že v Kyjeve nie je vojna a vedie sa tam normálny život. V deň keď bolo tvrdenie vyslovené, dopadli dve bomby na obytný dom. Len v januári bolo v Kyjeve zranených okolo 50 ľudí,“ uviedol novinár.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko