Na hlavný obsah

Medzi deťmi sa šíri nákazlivá choroba: Británia hlási prudký nárast výskytu osýpok

Súvisí to s nízkou zaočkovanosťou.

Medzi deťmi sa šíri nákazlivá choroba: Británia hlási prudký nárast výskytu osýpok
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Britské zdravotnícke úrady v pondelok (22. 1.) vyzvali milióny rodičov, aby objednali svoje deti na vynechané očkovania proti osýpkam, mumpsu a rubeole. Upozornili na prudký nárast výskytu osýpok a najnižšiu zaočkovanosť za posledné desaťročia. TASR informuje na základe správy agentúry AP.

Národná zdravotná služba spustila propagačnú kampaň po tom, čo sa v niektorých častiach Anglicka vyskytlo od októbra 216 potvrdených prípadov osýpok a 103 pravdepodobných prípadov. Väčšinou šlo o deti mladšie ako desať rokov.

V Spojenom kráľovstve sa kombinovaná vakcína proti osýpkam, mumpsu a rubeole ponúka deťom v dvoch dávkach. Prvou dávkou sa očkujú deti vo veku 12 mesiacov, následne druhou dávkou trojročné deti.

Zaočkovanosť výrazne poklesla

Šéfka britskej agentúry pre zdravotnú bezpečnosť Jenny Harriesová uviedla, že zaočkovanosť klesla v celoštátnom meradle na približne 85 percent a v niektorých častiach Londýna je oveľa nižšia.

„Je to príliš málo na to, aby sme udržali bezpečné pokrytie populácie – chceme, aby to bolo približne 95 percent,“ povedala Harriesová s tým, že túto úroveň odporúča Svetová zdravotnícka organizácia (WHO).

Viac ako 3,4 milióna detí mladších ako 16 rokov nie je chránených očkovaním a hrozí im nákaza týmito chorobami, uvádzajú predstavitelia verejného zdravotníctva.

V roku 2017 boli osýpky v Spojenom kráľovstve vyhlásené za eliminované. Odvtedy však počet prípadov narástol a úrady varujú, že ochorenie môžu prepuknúť na miestach, kde je miera zaočkovanosti nižšia ako 95 percent.

WHO a americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb v novembri uviedli, že vlani celosvetovo stúpol počet úmrtí na osýpky o viac ako 40 percent. Počet prípadov sa zvýšil po tom, čo počas pandémie koronavírusu výrazne klesla zaočkovanosť.

Osýpky sa šíria kvapôčkovou infekciou a patria medzi najnákazlivejšie ochorenie u ľudí. Najčastejšie sa vyskytuje u detí mladších ako päť rokov a prejavuje sa výraznou vyrážkou, horúčkami, nádchou a kašľom. Infekcia môže viesť k trvalému telesnému postihnutiu, napríklad k strate sluchu alebo dokonca k smrti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet