Na hlavný obsah

Mobil, ktorý vypadol z poškodeného lietadla, prežil pád z takmer päťtisíc metrov

Bol takmer nedotknutý.

Mobil, ktorý vypadol z poškodeného lietadla, prežil pád z takmer päťtisíc metrov
Ilustračná snímka. Foto: Unsplash

Obyvateľ amerického štátu Oregon našiel na kraji cesty blízko mesta Portland takmer nedotknutý mobilný telefón. Zrejme vypadol z poškodeného boeingu spoločnosti Alaska Airlines, ktorému sa minulý týždeň za letu odtrhla časť trupu. Informovala o tom agentúra DPA.

„Prežil bez úhony pád z výšky 16-tisíc stôp (asi 4 900 metrov),“ napísal nálezca Sean Bates na sociálnej sieti X s tým, že prístroj odovzdal americkému Národnému úradu pre bezpečnosť v doprave (NTSB).

Hovorca NTSB viacerým médiám oznámil, že telefón „pravdepodobne“ pochádza z poškodeného lietadla spoločnosti Alaska Airlines. Dodal, že tomuto leteckému prepravcovi zariadenie medzičasom odovzdali.

Podľa Batesa bol stále napoly nabitý mobilný telefón prakticky neporušený a bol v letovom režime. To, že zrejme patril niekomu z letu Alaska Airlines, spoznal tak, že na odomknutom displeji sa objavila účtenka za dve odbavené batožiny letu tejto spoločnosti. K prístroju bol pripojený utrhnutý nabíjací kábel.

Boeingu 737 Max 9 sa v piatok (5. 1.) pri lete z Portlandu do kalifornského Ontaria vo výške necelých 4 900 metrov utrhla časť trupu s oknom, ktorá vypĺňa otvor pre núdzový východ.

Piloti sa museli vrátiť sa späť na letisko, nikomu zo 171 cestujúcich a šiestich členov posádky sa nič nestalo. Americký Federálny úrad pre letectvo (FAA) však nariadil dočasne odstaviť približne 170 lietadiel po celom svete z prevádzky.

Utrhnutá časť trupu aj niektoré iné predmety, vrátane ďalšieho mobilu, sa už skôr našli na predmestí Portlandu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet