Na hlavný obsah

Národným kontrolórom sa nepozdávajú dohodári v štátnej poisťovni, niektorí zarobili desiatky tisíc eur

Odmena u niektorých dosiahla až 60 eur na hodinu.

Národným kontrolórom sa nepozdávajú dohodári v štátnej poisťovni, niektorí zarobili desiatky tisíc eur
Ilustračná snímka. Foto: SITA/Marián Peiger

Až 50-tisíc eur zarobili vlani niektorí dohodári vo Všeobecnej zdravotnej poisťovni (VšZP). Lukratívne peniaze im vyplatili za prepoistenie ľudí zo súkromných do štátnej poisťovne.

Najvyššiemu kontrolnému úradu (NKÚ) sa nepozdávajú dohody, ani výška príjmov. Zo slov predsedu NKÚ vyplýva, že na prepoisťovaní niektorí ľudia veľmi slušne zarobili.

Na podozrivé aktivity vo VšZP sa v Správach RTVS pozrela redaktorka Monika Maťová:

„Všeobecná zdravotná poisťovňa má dohodárov, ktorí za aktivity súvisiace s prepoistením získali niekoľko desiatok eur, ale má aj takých dohodárov, ktorí za tieto aktivity získali viac ako tri, štyri až päť desiatok tisíc eur,“ povedal predseda NKÚ Ľubomír Andrassy.

Šéf národných kontrolórov hovorí, že prepoisťovanie ľudí by malo byť súčasťou pracovnej náplne riadnych zamestnancov VšZP, ktorí za to berú mesačnú mzdu.

„Pracujú na dohody, avšak v rámci výkonu práce, zamerania ich práce, by mali byť kmeňovými zamestnancami. Vôbec by nemali byť dohodármi. Hlavne v takých citlivých pozíciách, v ktorých pracujete s osobnými údajmi, s poistencami,“ dodal šéf NKÚ.

Na enormný nárast dohodárov upozornila bývalá generálna riaditeľka štátnej poisťovne Ľubica Hlinková. V stanovisku tvrdí, že za dva roky narástol počet dohodárov zo 100 na 2 500 osôb. Pričom odmena u niektorých dosiahla 60 eur na hodinu.

Poisťovňa popiera existenciu auditu

Má to vyplývať z auditu, ktorý bývalá šéfka štátnej zdravotnej poisťovne podľa vlastných slov dala vypracovať po nástupe do funkcie. Zdravotná poisťovňa však existenciu auditu poprela.

„Keďže žiadny audit nariadený nebol a ani o ňom nebolo vtedajším predstavenstvom VšZP rozhodnuté, žiadne výsledky auditu VšZP neeviduje,“ podotkla hovorkyňa poisťovne Ivana Linetová.

Podľa exriaditeľky VšZP to nebol formálny audit. „Formálny audit by si vyžadoval podstatne dlhšiu dobu na realizáciu,“ doplnila.

„Analýza nám ukázala, že Všeobecná zdravotná poisťovňa vynaložila niekoľko miliónov eur na dohodárov, hlavne čo sa týka aktivít okolo prepoisťovania,“ uzavrel šéf kontrolného úradu Andrassy.

Podľa ministerstva zdravotníctva však súčasné vedenie štátnej zdravotnej poisťovne pripúšťa, že audit predsa len dá vypracovať. Najvyšší kontrolný úrad sa tam totiž chystá na podrobnú hĺbkovú kontrolu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika