Na hlavný obsah

Dopravná záchranná služba preváža pacientov v nevyhovujúcich autách. Od ich založenia ich nekontrolovali ani raz

Služba funguje ako tzv. zdravotný taxík.

Dopravná záchranná služba preváža pacientov v nevyhovujúcich autách. Od ich založenia ich nekontrolovali ani raz
Na snímke auto dopravnej zdravotnej služby. Foto: RTVS

Stáva sa, že pacientov prevážajú nevyhovujúce autá dopravnej zdravotnej služby, zistil to Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ). Majú pritom povolenie od ministerstva zdravotníctva. Na túto službu išlo v minulom roku 38-miliónov eur z verejného poistenia.

Dopravnú záchrannú službu zaviedol štát v roku 2019, aby tak reguloval takzvané zdravotné taxíky. Vznikla nová súčasť poskytovania zdravotnej starostlivosti. NKÚ kritizuje, že táto služba nie je zdravotnou starostlivosťou. Problémom sú aj samotné vozidlá a ich technický stav.

„Ministerstvo z preverenej vzorky 483 áut povolilo prevádzku dopravných ambulancií až na 56, ktoré neboli špeciálnymi sanitnými vozidlami,“ ozrejmila hovorkyňa NKÚ Daniela Bolech Dobáková.

Sanitky musia každoročne prejsť technickou kontrolou. Osobné autá, ktoré slúžia na prevoz pacientov, takúto povinnosť nemajú. NKÚ kritizuje aj to, že ministerstvo pre dopravnú službu nestanovilo jasný spôsob hodnotenia kvality. Podľa kontrolórov ich od založenia ani raz nekontrolovalo. Rezort tým mal porušiť zákon.

„Ministerstvo zdravotníctva prijalo opatrenia na odstránenie nedostatkov uvedených v kontrolných zisteniach,“ informovala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Petra Lániková.

Viac o dopravnej zdravotnej službe zisťoval v relácii Správy RTVS redaktor Oliver Remiáš:

Nové pravidlá pre povolenia

Ministerstvo tvrdí, že už prijalo pravidlá, ako bude postupovať pri vydávaní povolení. S NKÚ počas kontroly spolupracovalo a oznámi mu kroky, ktoré majú chyby odstrániť. Dopravnú zdravotnú službu si vyberajú poisťovne.

Všeobecná zdravotná poisťovňa podľa správy pri výbere poskytovateľa nebrala do úvahy dostupnosť. Množili sa tak sťažnosti pacientov, ktorí na odvoz čakali aj hodiny.

„Čo nás v tejto situácii teší, tak nešlo o žiadne netransparentné konanie alebo nehospodárne nakladanie s peniazmi z verejného zdravotného poistenia, ale skôr o formálne nedostatky predmetných zmlúv,“ uviedla hovorkyňa Všeobecnej zdravotnej poisťovne Alena Krčová.

Podľa NKÚ je dopravná zdravotná služba potrebná, no pravidlá a legislatíva pre ňu sú zle nastavené. Chýba aj časový termín pristavenia vozidla. Rezort zdravotníctva svoje konanie počas kontroly obhajoval aj tým, že nemusí dodržiavať pravidlá verejného obstarávania.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko