Na hlavný obsah

Neplatiči Prešovu dlžia viac ako milión eur, mesto už urobilo zmeny a sprísňuje podmienky

Iná je aj komunikácia s neplatičmi.

Neplatiči Prešovu dlžia viac ako milión eur, mesto už urobilo zmeny a sprísňuje podmienky
Ilustračná snímka bytovky. Foto: RTVS

Prešovskej radnici dlhujú neplatiči v nájomných bytoch viac než milión eur. Za 13 rokov sumu nedokázala znížiť. Mnohí napríklad vyhlásili osobný bankrot.

Mesto už urobilo zmeny – sprísňuje podmienky prideľovania nájomných bytov a iná je aj komunikácia s neplatičmi.

Pred trinástimi rokmi dlhovali neplatiči v nájomných bytoch mestu zhruba milión eur. Koncom minulého roka to už bolo o 200-tisíc viac.

„Ten dlh nám narástol z viacerých dôvodov. Jedným dôvodom je zákon o osobnom bankrote, kde nám extrémnym spôsobom narástli nedobytné pohľadávky,“ tvrdí primátor mesta František Oľha.

Téme sa v Správach RTVS venoval redaktor Robert Latta:

Mesto, navyše, zaplatilo aj exekútorom viac, než dokázali vymôcť. „Napríklad… náklady na jedného exekútora boli 95-tisíc eur a vymohol necelých 17-tisíc,“ hovorí hlavný kontrolór mesta Prešov Alexander Ernst.

Radnica hovorí, že problémom sú najmä staré dlhy u tých, ktorí v bytoch už nebývajú. Podľa odborného garanta miestneho komunitného centra si však za to môže aj samo mesto – spôsobom, akým to kedysi riešilo.

„Pre mňa je nepochopiteľné, prečo je deložácia prioritná pred splátkovým kalendárom, a to sme navrhovali. Ak niekoho deložujete, znamená to, že už nikdy túto pohľadávku nevymôžete, pretože je to človek vo finančnej núdzi, takže tá pohľadávka sa stáva nedobytnou,“ upozorňuje odborný garant komunitného centra v Prešove Peter Németh.

Radnica zmenila systém

Radnica však už systém zmenila. S dlžníkmi sa najprv snaží dohodnúť. Novým nájomcom pridelia byt iba na rok a musia vopred zaplatiť zálohu.

„Potom, ak vidíme, že je ten nájomca bezproblémový, tak opätovne mu môžeme dať až na tri roky,“ vysvetlila predsedníčka komisie pre sociálne veci MsZ v Prešove Jaroslava Kutajová.

„Tie dlhy u aktívnych nájomníkov, ktorí u nás sú, nerastú,“ tvrdí primátor Oľha.

„Áno, tieto modifikácie sú pozitívne a prinesú svoj efekt, ale prinesú svoj efekt za rok, za dva, za tri roky,“ upozorňuje Németh.

Otázne je, čo so spomínaným starým dlhom. Podľa primátora sa to ďalej snažia riešiť. Okrem iného aj žalobami. „Ale je to ťažké a náročné a veľmi nepravdepodobné, že sa nám podarí z toho vymôcť značnú časť. Aj keby to bola len malá časť, tak je to veľký prínos pre mesto,“ hovorí Oľha.

Pre porovnanie – v Trenčíne je celková výška nedoplatkov v nájomných bytoch 70-tisíc eur. Z toho je takmer tretina dlh súčasných nájomcov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny