Na hlavný obsah

Menšia a efektívnejšia, taká má byť podľa Macrona nová francúzska vláda. Premiér Attal predstavil aj jej motto

Má za sebou prvé zasadnutie.

Menšia a efektívnejšia, taká má byť podľa Macrona nová francúzska vláda. Premiér Attal predstavil aj jej motto
Vpravo nový francúzsky premiér Gabriel Attal. Foto: TASR/AP

Nová francúzska vláda sa v piatok (12. 1.) pod vedením svojho predsedu Gabriela Attala zišla na prvom zasadnutí, ktoré sa konalo sídle prezidenta, v Elyzejskom paláci v Paríži. Attal (34), najmladší premiér v histórii Francúzska, vedie relatívne malý tím pozostávajúci zo 14 ministrov.

V priebehu nasledujúcich 10 dní dostane nová francúzska vláda posilu ešte od niekoľkých štátnych tajomníkov. Spresnil úrad prezidenta Emmanuela Macrona, pričom dodal, že Attalova menšia vláda má byť efektívnejšia a má „dosahovať rýchle výsledky“. Potvrdil to aj samotný Attal, keď na zasadnutí vlády uviedol, že jej mottom je „pracovať, pracovať a ešte raz pracovať“.

Agentúra AP vo svojej správe pripomenula, že francúzske vládne kabinety majú zvyčajne 30 až 40 členov vrátane štátnych tajomníkov.

Podľa denníka Le Figaro Macron na zasadnutí vlády vyhlásil, že „nechce ministrov, ktorí (len) spravujú, ale ministrov, ktorí konajú. Nechcem manažérov, chcem revolucionárov.“

Dodal, že od ministrov očakáva výsledky. Nabádal ich, aby „v službe vlasti“ prekonali samých seba a vrátili sa k počiatočným ideám a ideálom súčasnej vládnej strany Obroda založenej v roku 2017 ako hnutie Republika v pohybe.

Mladá vláda

Macronov úrad uviedol, že k ministrom, ktorí sa udržali na svojich pozíciách z predchádzajúcej vlády, sa pridávajú mladé kádre. Napríklad aj nový minister zahraničných vecí Stéphane Séjourné. Vo veku 38 rokov sa stal vôbec najmladším francúzskym šéfom diplomacie.

Počas slávnostného odovzdávania funkcie svojou predchodkyňou Catherine Colonnovou Séjourné v piatok povedal, že má v úmysle pokračovať v Macronovej vízii „nezávislého Francúzska v silnej Európe, schopnej presadiť svoj hlas v novom multilaterálnom svete“.

Francúzske médiá informovali, že Séjourné je bývalým partnerom súčasného premiéra Attala – prvého francúzskeho premiéra, ktorý verejne priznal, že je gay. 

Podľa Elyzejského paláca prezident Macron na budúci týždeň prednesie prejav k národu, v ktorom bude informovať o hlavných prioritách svojej politiky na tento rok. Očakáva sa aj Attalov prejav k poslancom parlamentu.

Vo francúzskom politickom systéme predsedu vlády vymenúva prezident. Premiér sa zodpovedá parlamentu a má na starosti domácu politiku, najmä implementáciu ekonomických opatrení. Prezident má značné právomoci v oblasti zahraničnej politiky a európskych záležitostí a je najvyšším veliteľom ozbrojených síl.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet