Na hlavný obsah

V populácii sa šíri nový variant koronavírusu, protilátky naň nestačia. Vrchol chorobnosti je ešte len pred nami

Okrem bežných príznakov sa pri ňom prejavujú aj ďalšie.

V populácii sa šíri nový variant koronavírusu, protilátky naň nestačia. Vrchol chorobnosti je ešte len pred nami
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

JN1 – taký je názov nového variantu koronavírusu. V populácii sa usídlil v týchto dňoch. Aj keď aktuálne čísla hovoria o poklese prípadov COVID-19, podľa odborníkov je vrchol chorobnosti ešte len pred nami.

Horúčka, kašeľ, bolesť hrdla, či svalov – príznaky ochorenia COVID-19 ostali nezmenené. „Bolesť hlavy, tá je teraz pri tom subvariante obzvlášť výrazná. U niektorých pacientov sa objaví aj zvracanie, prípadne pocit na zvracanie, prípadne aj hnačka,“ priblížil infektológ Peter Sabaka.

Nový variant koronavírusu sa usídlil v populácii. V reportáži v Správach RTVS sa mu venovala redaktorka Ľubomíra Hulinová:

Pre ťažkosti s dýchaním majú momentálne na oddelení Kliniky infektológie a geografickej medicíny UNB 15 pacientov. Ide prevažne o seniorov a ľudí s pridruženými ochoreniami. Nový variant JN1 nie je infekčnejší ako predchádzajúce. Dominuje, lebo naše protilátky naň nestačia.

„Varianty, ktoré tu boli predtým, už boli zahrnuté aj vo vakcíne, ktorou sa momentálne očkuje, ale tak isto aj veľmi veľa z nás prekonalo infekciu. Nový variant je schopný túto protilátkovú odpoveď prekonať,“ vysvetlil virológ Boris Klempa.

Nakazených môže byť viac

Aktuálne čísla z Úradu verejného zdravotníctva zatiaľ hovoria o poklese infekcie. Kým pred Vianocami išlo o takmer tisíc prípadov týždenne, po sviatkoch ich nebola ani polovica. Pacient však nemá povinnosť nahlásiť pozitívny test lekárovi, a tak môže byť prípadov v skutočnosti oveľa viac.

„Najdôležitejšie je, ak viem, že patrím do rizikovej skupiny a dostanem príznaky ochorenia COVID-19, tak čo najskôr sa otestovať. A ak viem, že som chorý, čo najskôr si dať predpísať antivirotiká,“ podotkol Sabaka.

Odborníci stále odporúčajú aj očkovanie. „Infekcii vďaka tejto očkovacej látke aj tak neunikneme, ale stále platí, že aj táto updateovaná vakcína nás vlastne chráni pred ťažkým priebehom,“ dodal Klempa.

„Pacienta, ktorý by mal tú booster dávku jesennú, touto najnovšou vakcínou sme zatiaľ hospitalizovaného nemali,“ informoval Sabaka.

Objednáva sa menej vakcín

Vakcíny nakupuje ministerstvo zdravotníctva. očkovať sa dá v 17 štátnych nemocniciach. V roku 2023 sme doviezli takmer 700-tisíc dávok vakcín, ich objednávky však sa výrazne znižujú.

„V roku 2024 by malo byť dodaných takmer 128-tisíc dávok, v roku 2025 – 148,5-tisíca dávok,“ uviedla hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Petra Lániková.

Najvyšší výskyt ochorenia očakávajú odborníci v najbližších týždňoch a to práve preto, že sa ľudia z rodinných kruhov postupne presúvajú naspäť do školských a pracovných kolektívov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko