Na hlavný obsah

Poľskí farmári ukončili protest na hraničnom priechode s Ukrajinou, kamionisti v ňom pokračujú

Vláda sa písomne zaviazala splniť ich požiadavky.

Poľskí farmári ukončili protest na hraničnom priechode s Ukrajinou, kamionisti v ňom pokračujú
Ilustračná snímka odstavených kamiónov. Foto: TSR/Maroš Černý

Poľskí poľnohospodári sa rozhodli pozastaviť svoj protest na kľúčovom hraničnom priechode Medyka na hranici s Ukrajinou. Spravili tak po tom, ako sa vláda zaviazala splniť ich požiadavky. Informoval o tom v sobotu (6. 1.) spravodajský server interia.pl.

Poľskí kamionisti blokujú niektoré hraničné priechody s Ukrajinou od 6. novembra. Požadujú, aby Európska únia obnovila povinné povolenia pre ukrajinské spoločnosti na pôsobenie v krajinách EÚ.

Koncom novembra sa k nim na priechode Medyka pridali poľnohospodári, ktorým sa nepáči pokles cien poľnohospodárskych produktov v dôsledku dovozu ukrajinského obilia a požadujú štátnu podporu.

Podľa portálu interia.pl sa v sobotu poľský minister Czeslaw Siekierski písomne zaviazal splniť všetky tri požiadavky poľnohospodárov, ktoré zahŕňali dotácie na kukuricu, zvýšenie likvidných úverov a zachovanie výšky poľnohospodárskej dane na minuloročnej úrovni.

„Protest na hraničnom priechode v Medyke sa podpisom dohody pozastavuje na čas potrebný na vykonanie právnych a oznamovacích zmien a na čas potrebný na vykonanie dodatočných zmien,“ uvádza sa v dohode medzi ministrom a farmármi.

Poľnohospodári prerušili blokádu hraničného priechodu Medyka na Vianoce, ale vo štvrtok (4. 1.) ju opäť obnovili. V sobotu sa dohodli na ďalšom pozastavení. Vodiči kamiónov na troch ďalších hraničných priechodoch pokračujú v protestoch.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet