Na hlavný obsah

Poľskí poľnohospodári pokračujú v blokáde hraničného priechodu na hranici s Ukrajinou

Žiadajú písomné ubezpečenie, že ich požiadavky budú splnené.

Poľskí poľnohospodári pokračujú v blokáde hraničného priechodu na hranici s Ukrajinou
Ilustračná snímka odstavených kamiónov. Foto: TSR/Maroš Černý

Poľskí poľnohospodári opäť blokujú hraničný priechod Medyka na hranici s Ukrajinou. Sťažujú sa na lacnú konkurenciu z Ukrajiny a požadujú najmä dotácie na kukuricu, viac peňazí na prevádzkové úvery a zachovanie poľnohospodárskej dane na súčasnej úrovni.

Od novej poľskej vlády žiadajú písomné ubezpečenie, že ich požiadavky budú splnené. Informovali o tom vo štvrtok (4. 1.) poľské médiá.

„Presne o ôsmej hodine roľníci obnovili svoj protest, prerušený na sviatky,“ uviedla rozhlasová stanica RMF 24 na svojej webovej stránke.

„Chceme čo najskôr podpísať dvojstrannú dohodu medzi ministerstvom poľnohospodárstva a poľnohospodármi. Ak bude takáto dohoda podpísaná, protest sa čo najskôr skončí,“ povedal organizátor akcie Roman Kondrów.

Protest na Štedrý deň prerušili

Poľnohospodári začali protestovať 23. novembra. Na Štedrý deň ho však prerušili, pretože minister poľnohospodárstva Czeslaw Siekerski im deň predtým v Medyke prisľúbil, že ich požiadavky splní.

Poľnohospodári však zatiaľ nedostali žiadne písomné záruky, vysvetlil v stredu (3. 1.) Kondrów rozhodnutie pokračovať v obnovenej blokáde priechodu. Tentoraz podľa jeho slov chcú poľnohospodári umožniť prejazd len jednému z čakajúcich vozidiel za hodinu.

Osobným autám, autobusom a nákladným vozidlám prevážajúcim humanitárnu pomoc alebo vojenskú techniku, ako aj tovar podliehajúci skaze, najmä potraviny, bude umožnený bezproblémový prejazd.

Blokáda autodopravcov pokračuje

Niektoré hraničné priechody blokujú aj cestní dopravcovia, pričom obe skupiny sa sťažujú na lacnú konkurenciu z Ukrajiny.

Poľskí dopravcovia blokujú dopravu na hlavných hraničných priechodoch s Ukrajinou od 6. novembra. Požadujú, aby Európska únia obnovila povinné povolenia pre ukrajinské firmy na pôsobenie v EÚ.

Proti lacnej ukrajinskej konkurencii protestovali aj cestní dopravcovia z Maďarska a Slovenska, ďalších krajín susediacich s Ukrajinou, ktoré pociťujú negatívne dôsledky uvoľnenia podmienok pre ukrajinské dopravné spoločnosti.

Zhodne kritizujú, že EÚ zrušila systém povolení na vstup do EÚ pre ukrajinských dopravcov na obdobie do konca prvého polroka tohto roka, takže ukrajinské spoločnosti začali preberať zákazky na prepravu tovaru v rámci EÚ od dopravcov z týchto stredoeurópskych krajín, čo nebolo pôvodným zámerom, keď sa EÚ rozhodla pomôcť Ukrajincom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet