Na hlavný obsah

Poľský exminister, odsúdený za zneužitie právomocí, vyhlásil vo väzení hladovku

Zatkli ho priamo v prezidentskom paláci.

Poľský exminister, odsúdený za zneužitie právomocí, vyhlásil vo väzení hladovku
Varšavská väznica, kde majú exministra zadržiavať. Foto: ČTK/imago stock&people/DAMIAN BURZYKOWSKI

Bývalý poľský minister vnútra Mariusz Kamiňský odsúdený za zneužitie právomocí, ktorého v utorok (9. 1.) zadržala polícia, oznámil začatie hladovky. Informovala o tom v stredu (10. 1.) agentúra Reuters a poľské médiá s odvolaním sa na vyhlásenie politika.

Polícia zatkla Kamiňského spoločne s ďalším poslancom opozičnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) Maciejom Wąsikom v prezidentskom paláci a podľa poľských médií sú teraz vo väznici.

„Vyhlasujem, že považujem svoje odsúdenie.. za akt politickej pomsty,“ uviedol Kamiňský vo vyhlásení, ktoré prečítal jeho bývalý spolupracovník Blažej Pobožy. „Ako politický väzeň som od prvého dňa svojho uväznenia začal hladovku,“ dodal.

Námestníčka ministra spravodlivosti Maria Ejchartová podľa serveru RMF 24 v reakcii na politikovo vyhlásenie uviedla, že ide o jeho osobné rozhodnutie. Kamiňský ani Wonsik podľa nej nespĺňajú európske kritériá na to, aby boli kvalifikovaní ako politickí väzni. To, že je politik vo väzení, ešte neznamená, že je politický väzeň, povedala Ejchartová

Polícia zatkla oboch politikov v utorok priamo v prezidentskom paláci, kam ich pozval prezident Andrzej Duda na slávnostné vymenovanie svojich nových poradcov. Polícia konala na základe nariadenia súdu a obaja sú vo väznici.

Predmet sporu

Vlani v decembri súd poslal exministra vnútra z čias vlády PiS Kamiňského a jeho niekdajšieho námestníka Wonsika na dva roky do väzenia za zneužitie právomocí.

Prípad Kamiňského a Wąsika siaha až do roku 2007. Za vtedajšie zneužitie právomocí ich v roku 2015 súd neprávoplatne odsúdil, Duda oboch politikov následne omilostnil. Najvyšší súd však neskôr spochybnil milosť udelenú ešte pred právoplatným odsúdením a iný súd vlani v decembri oboch politikov PiS poslal do väzenia na dva roky.

Maršálek Sejmu, teda predseda dolnej komory poľského parlamentu, Szymon Holownia potom podpísal rozhodnutie o zániku ich poslaneckých mandátov, ktoré získali v októbrových voľbách.

S tým však Kamiňský ani Wąsik nesúhlasili a jeden z orgánov najvyššieho súdu – konkrétne Komora pre mimoriadnu kontrolu a veci verejné – rozhodnutie zrušil. Agentúra AFP vtedy podotkla, že Súdny dvor EÚ považuje spomínanú komoru za nelegitímnu.

Dvojica politikov sa stala predmetom sporu. Ten dokazuje úskalia súčasného rozloženia moci v Poľsku, keď kľúčoví aktéri politickej scény sú z dvoch znepriatelených táborov. Na jednej strane stojí proeurópska vláda premiéra Donalda Tuska, na druhej prezident Duda, blízky spojenec národno-konzervatívnej PiS.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet