Na hlavný obsah

Reedukačné centrá nie sú pre deti bezpečným miestom, vyplýva zo zistení generálnej prokuratúry

Podľa zistení Generálnej prokuratúry (GP) SR neplnia svoj účel.

Reedukačné centrá nie sú pre deti bezpečným miestom, vyplýva zo zistení generálnej prokuratúry
Na snímke budova Generálnej prokuratúry SR v Bratislave. Foto: TASR

Reedukačné centrá neplnia podľa zistení Generálnej prokuratúry (GP) SR svoj účel a nepredstavujú pre deti ani bezpečné miesto, kde by boli dodržiavané ich práva.

Informovala o tom hovorkyňa GP SR Zuzana Drobová v súvislosti s previerkami, ktoré Generálna prokuratúra SR v minulom roku vykonala v reedukačných centrách.

GP považuje za alarmujúci aj stav, ktorý umožňuje, aby sa dieťa v reedukačnom centre stalo obeťou sexuálneho násilia alebo iného protiprávneho konania, a to dokonca opakovane.

„Nemenej alarmujúcimi sú zistenia o rozsahu porušovania práv a zásahoch do osobnej slobody detí, ku ktorým dochádza v reedukačných centrách,“ informovala hovorkyňa s tým, že podľa zistení GP sú maloletým deťom v reedukačných centrách vo viacerých oblastiach poskytované práva v menšom rozsahu než odsúdeným vo výkone trestu odňatia slobody.

Nedostatky zistili aj v hygiene

Závažné nedostatky zistila GP aj v hygienických, priestorových a materiálno-technických podmienkach reedukačných centier, ktoré nezodpovedali ani minimálnym požiadavkám vyplývajúcim z právnej úpravy.

„Ako neakceptovateľné generálna prokuratúra hodnotí, že v niektorých reedukačných centrách izby detí nedosahovali ani len požadovanú minimálnu výmeru a ako reedukačné centrá sú prevádzkované aj zariadenia, v ktorých deti nemajú pri osobnej hygiene zabezpečený prívod teplej vody,“ priblížila Drobová.

GP preto považuje za nevyhnutnú systémovú zmenu činnosti reedukačných centier vrátane prehodnotenia ich priestorového a personálneho zabezpečenia. Tiež sa rozhodla v tejto súvislosti iniciovať stretnutie s kompetentnými orgánmi 18. januára.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko