Na hlavný obsah

P. Pellegrini pripustil zmeny v novele Trestného zákona. M. Žilinka predloží pripomienky

Podľa Žilinku je dôležité, aby sa neznižovali možnosti v boji proti kriminalite.

P. Pellegrini pripustil zmeny v novele Trestného zákona. M. Žilinka predloží pripomienky
Na snímke zľava generálny prokurátor M. Žilinka a predseda parlamentu P. Pellegrini. Foto: TASR/Jakub Kotian, koláž RTVS

V aktuálnom znení novely Trestného zákona existuje ešte priestor na jej vylepšenie. Zhodli sa na tom predseda parlamentu Peter Pellegrini (Hlas-SD), minister spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD) a generálny prokurátor Maroš Žilinka.

Ku konkrétnym návrhom sa vzhľadom na parlamentný proces vedia poslanci podľa Pellegriniho dopracovať medzi prvým a druhým čítaním.

„Nijako sa tým nemení politický zámer vládnej koalície prísť so zásadnou zmenou filozofie trestného práva, ktoré sa musí priblížiť vyspelým štátom. A klásť dôraz na vyššiu náhradu spôsobenej škody.

Dodal, že ak však existuje možnosť zvýšiť kvalitu prijímaných zákonov, aby neexistovali žiadne pochybnosti o zachovaní bezpečnosti slovenských občanov, mali by sme ju využiť.

Pri prijímaní novely treba podľa Žilinku zaručiť, aby sa neznižovali možnosti štátu v boji proti závažnej kriminalite.

„Aj na základe dnešnej diskusie predložím predsedovi Národnej rady SR legislatívne pripomienky,“ informoval Žilinka na sociálnej sieti.

Susko ocenil konštruktívnu a odbornú diskusiu k jednotlivým návrhom novely. „Dohodli sme sa, že v takomto duchu budú naše stretnutia pokračovať počas prebiehajúceho rokovania NR SR a ja osobne to veľmi vítam,“ povedal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko