Na hlavný obsah

Rimavská Sobota musí radikálne šetriť. Na rozvoj mesta to bude mať obrovský dosah, hovorí primátor

Mesto ešte nemá schválený rozpočet na tento rok.

Rimavská Sobota musí radikálne šetriť. Na rozvoj mesta to bude mať obrovský dosah, hovorí primátor
Ilustračná snímka - Rimavská Sobota. Foto: RTVS

V Rimavskej Sobote ešte nemajú schválený rozpočet na tento rok. Vedeniu mesta chýbal odhad vývoja podielových daní. Podobne ako v iných samosprávach, aj mesto na Gemeri musí radikálne šetriť.

Samospráva dostala od posledného zasadnutia poslancov v minulom roku prognózu ministerstva financií. Výpadok na podielových daniach bude asi 40-tisíc eur.

„Bude to mať obrovský dosah na rozvoj mesta. To znamená: Budeme robiť menej chodníkov, menej ulíc, menej opráv v rámci mesta Rimavskej Soboty,“ priblížil primátor mesta Rimavská Sobota Jozef Šimko.

Rozpočtu mesta Rimavská Sobota sa v Správach RTVS venoval redaktor Radovan Kondrlík:

Mestské financie okrem iného ťaží aj to, že museli v minulom roku zvyšovať platy radovým zamestnancom samosprávy o 17 a v školstve o 22 percent. „Náklady na mzdy a odvody pre všetkých zamestnancov nám narástli o 500-tisíc eur,“ priblížil vedúci ekonomického odboru mesta Rimavská Sobota Miroslav Bielak.

Mesto zvýšilo dane z nehnuteľností, prenájmu reklamných plôch či poplatky v školských zariadeniach. Zároveň obmedzuje výdavky. „Dochádza k zníženiu ostatných výdavkov, čo sa týka tovarov a služieb. Znižujeme dotácie pre športové organizácie a kultúrne subjekty,“ dodal Bielak.

O rozpočte rozhodnú vo februári

Poslanci už dostali predbežné podklady k rozpočtu. Niektorým sa nepozdáva celkový výpadok príjmov vo výške približne 600-tisíc eur.

„Toto je dôsledkom dosť nezodpovedných a unáhlených rozhodnutí, ako je prijatie, z môjho pohľadu, šialene vysokého a nezmyselného úveru na výstavbu bazénu s vlnobitím. Táto investícia mohla do budúcnosti počkať,“ myslí si poslanec mestského zastupiteľstva v Rimavskej Sobote Roman Vaľo.

„To je jediné zariadenie v rámci mesta Rimavská Sobota, ktoré je ziskové pre naše mesto. My sme za vlaňajší rok, čiže 2023, dokázali získať čistý zisk 350-tisíc z rekreačnej oblasti Kurinec Zelená Voda, kde ideme práve teraz budovať tento bazén s vlnobitím. Je to účelové z jeho strany vyvracať prácu vedenia mesta a ostatných poslancov mestského zastupiteľstva,“ bráni sa primátor Šimko.

Poslanci v Rimavskej Sobote budú rozhodovať o rozpočte mesta na tento rok koncom februára.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny