Na hlavný obsah

Roky ťažkej práce, no peniaze žiadne. Dôchodca Jozef už tri roky bojuje o penziu z Talianska

V zahraničí odpracoval dokopy 13 rokov.

Roky ťažkej práce, no peniaze žiadne. Dôchodca Jozef už tri roky bojuje o penziu z Talianska
Dôchodca Jozef Petrek sa snaží získať penziu z Talianska. Foto: RTVS

Predstavte si, že roky pracujete a platíte dane v zahraničí. A keď máte ísť na zaslúžený dôchodok, neviete prinútiť zahraničné úrady, aby vám ho vyplácali. Dostať odpoveď od nich môže trvať mesiace, dokonca aj roky.

Do takejto situácie sa dostal aj náš divák z Kysúc. „Ja som si to tam poctivo odrobil. Poctivo som platil, nechcem nič navyše. Chcem len to, čo mi patrí,“ hovorí dôchodca Jozef Petrek.

Pán Petrek má 70 rokov. V Taliansku pracoval od roku 1996 do roku 2009 ako šofér kamiónu pre viacero talianskych firiem. Tovar rozvážal po celom svete.

„Rozhodol som sa tak, pretože zárobok tam bol lepší ako u nás a mňa šoférčina bavila. Bavilo ma to, zarobil som omnoho viacej, tak som tam išiel robiť,“ opisuje svoje rozhodnutie.

Úskaliam pri žiadaní o vyplácanie dôchodkov zo zahraničia sa v relácii Občan za dverami venoval redaktor RTVS Andrej Bálint:

V zahraničí odpracoval dokopy 13 rokov. V roku 2015, keď dosiahol dôchodkový vek, sa rozhodol prácu šoféra na kamióne zavesiť na klinec a odísť do zaslúženej penzie. Keďže časť svojho života pracoval a platil dane v zahraničí, na Slovensku nárok na plnú výšku dôchodku nemal. Keďže mu ho priznali aj z Talianska, tak oň požiadal.

„Slovenská republika je známa v Európe, že má jedny z najjemnejších pravidiel na získanie dôchodkových nárokov. Inak povedané, stačí vám odpracovať málo, mať nízky vek a máte nárok na dôchodok. Ten dôchodok bude, samozrejme, nízky, ale ak vôbec splníte nárok, tak nejaké peniaze od Sociálnej poisťovne vám začnú tiecť,“ priblížil expert na dôchodkový systém Ján Šebo.

Popri dôchodku si privyrábal

Sociálna poisťovňa (SP) na Slovensku pánovi Petrekovi vypláca dôchodok vo výške zhruba 500 eur. Talianske úrady mu vypočítali 313 eur mesačne. Štáty Európskej únie totiž zohľadňujú dobu, počas ktorej zamestnanec pracoval v danej krajine, a výšku dôchodku vypočítajú podľa toho, koľko rokov v krajine odpracoval a platil odvody.

„Dvadsať rokov som odpracoval na Slovensku, 20 rokov, napríklad, v Taliansku. Tým pádom sa vám odpracované roky sčítajú a uznajú vám ich Slováci aj Taliani. Potom by ste povedali, takže mi plný dôchodok má tiecť z Talianska aj zo Slovenska? No nie. Pretože keď ste 20 rokov odpracovali na Slovensku a 20 rokov v Taliansku, síce ste splnili podmienku 40 odpracovaných rokov, ale na Slovensku len 20, takže sa vám to pomerne skráti,“ vysvetľuje Šebo.

Pán Petrek si popri poberaní slovenského dôchodku ešte privyrábal. Slovenské zákony to umožňujú.

„V prípade, ak na Slovensku podáte žiadosť o riadny starobný dôchodok, môžete počas trvania schválenia tejto žiadosti normálne pracovať, ako ste pracovali doteraz. Môžete ostať pracovať aj v momente, keď vám priznáme riadny starobný dôchodok. Stávate sa takzvaným pracujúcim dôchodcom,“ skonštatoval hovorca Sociálnej poisťovne Martin Kontúr.

No nefunguje to tak všade. Zdá sa, že pán Petrek – ako pracujúci dôchodca – sa stal tŕňom v oku pre talianske úrady.

„Odtiaľ mi prišla odpoveď po roku, že nemám naň nárok vzhľadom na to, že som neukončil pracovný pomer a že som nedovŕšil vek. V Taliansku sa išlo vtedy v 66 rokoch a troch mesiacoch alebo po odpracovaní 42 rokov a desať mesiacov. Ale spĺňal som tých 42 rokov a desať mesiacov,“ hovorí dôchodca.

Problémová komunikácia

„Väčšina krajín má požiadavku, že síce nárok na dôchodok ste splnili, ale ak poberáte príjem, tak vám nebudú vyplácať dávku. Pretože nemôžete mať súbeh dôchodku ako náhrady príjmu a zároveň príjem. Takže v rámci toho systému koordinácie inštitúcií sociálneho zabezpečenia môže talianska strana požiadať ostatné orgány, aby potvrdili, či má, alebo nemá dotyčný pán ešte dodatočný príjem,“ vysvetľuje Šebo.

„Tak som zobral výstup, že som ukončil pracovný pomer a zobral som to sociálke. Sociálka to poslala do Talianska. Odvtedy prešli tri roky a neprišla žiadna odpoveď,“ tvrdí pán Petrek. „Stačilo napísať jednu vetu – zaoberáme sa tým. Ale nenapísali absolútne nič,“ dodal.

Pán Petrek preto využil službu Úradu vlády – SOLVIT. Neformálne rieši problémy medzi orgánmi verejnej správy členských štátov Európskej únie.

Celá sieť SOLVIT doteraz riešila 1 124 prípadov proti talianskej inštitúcii INPS vo veci problémov súvisiacich s uplatňovaním nárokov na vyplácanie starobných dôchodkov z Talianska. Päťdesiat prípadov z celkového počtu sa týkalo SR. Z nich sa 28 prípadov skončilo úspešným vyriešením,“ píše sa v stanovisku SOLVIT-u.

Problémovú komunikáciu aj s inými krajinami nám potvrdila Sociálna poisťovňa na Slovensku. Okrem Talianska majú negatívne skúsenosti napríklad so Španielskom alebo Rumunskom.

„Toto sú krajiny, kde naši klienti strávia nejakú časť pracovného života a keď príde čas odchodu do dôchodku, tak je problém dostať sa v riadnych lehotách ku všetkým podkladom, ktoré sú potrebné. Naši zahraniční partneri si dávajú načas. A to rozhodnutie o priznaní dôchodku z ich strany trvá dlhšie,“ doplnil Kontúr.

Dôchodca postupoval správne

V takýchto problémových prípadoch môže Sociálna poisťovňa veci u zahraničných partnerov urgovať. Raz za tri mesiace. Prípad pána Petreka urgovala len za posledný rok desaťkrát. Doteraz bez odpovede. So žiadosťou o urgenciu sme sa obrátili aj na veľvyslanectvo SR v Ríme.

„Na žiadosť občanov a SP veľvyslanectvo kontaktovalo INPS najmä z dôvodov, že INPS dlho nereagoval na zaslané žiadosti. V prípade pána Petreka sme telefonicky a písomne požiadali INPS o vyjadrenie. Odpoveď bude pravdepodobne zaslaná žiadateľovi a SP,“ píše sa v stanovisku slovenského veľvyslanectva v Ríme.

Pán Petrek tvrdí, že nepochybil a robil iba to, čo mu radili talianske a slovenské úrady. „Na základe údajov, ktoré máme o pánovi Petrekovi evidované, tak môžeme povedať, že postupoval správne. Celá vec teraz stojí len na vzájomnej komunikácii,“ vyhlásil Kontúr.

„Na začiatku, keď som posudzoval materiály, tak v roku 2016 bolo jasné, že tam nebola splnená podmienka dovŕšenia dôchodkového veku. Ale takáto dlhá doba nekomunikovania, tak s tým som sa ešte nestretol. Vo väčšine prípadov možno do troch mesiacov, ale toto je už príliš dlho,“  hovorí Šebo.

„Môže sa stať, že umriem. Nikto to už nevybaví, ani žene nijaké peniaze nedajú, lebo sa vykašľú pýtať sa: Pani Petreková, nechcete peniaze?“ upozorňuje dôchodca.

Taliansku sociálnu poisťovňu sme so žiadosťou o odpovede na naše otázky e-mailom kontaktovali niekoľkokrát. Odpoveď do našej uzávierky neprišla. „Keby som nerobil v Taliansku, tak by som tie peniaze dostával tu,“ uzavrel pán Petrek.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko