Na hlavný obsah

Veľký prehľad zmien v Sociálnej poisťovni: Dotknú sa dôchodkov, materských a nemocenských dávok

Zmeny nastanú aj pri druhom pilieri.

Veľký prehľad zmien v Sociálnej poisťovni: Dotknú sa dôchodkov, materských a nemocenských dávok
Ilustračná snímka - vľavo hovorca Sociálnej poisťovne Martin Kontúr. Foto: RTVS

Seniorov, ale aj ďalších poistencov Sociálnej poisťovne, čakajú od prvého januára budúceho roka výrazné zmeny. Viac o nich povedal hovorca Sociálnej poisťovne Martin Kontúr, ktorý bol hosťom v Ranných správach RTVS.

Aké zmeny nastanú v dôchodkoch a dôchodkovom poistení. O koľko sa seniorom zvýšia dôchodky?

Vždy ku konci roka rezonuje téma valorizácie. V tejto chvíli môžeme povedať, že všetci tí, ktorí už sú existujúci poberatelia dôchodkov, tak budú mať valorizovaný, teda zvýšený, dôchodok o 3,6 percenta od 1. januára 2024.

Tí poberatelia dôchodkov, ktorým priznáme dôchodok až v roku 2024, budú mať tento novopriznaný dôchodok v roku 2024 valorizovaný o 14,5 percenta.

Ak sa náhodou ľudia pýtajú, že prečo tento rozdiel, tak pripomeniem, že existujúci poberatelia dôchodkov už mali mimoriadne valorizovaný dôchodok v júli tohto roka o 10,6 percenta. Preto je tam taký rozdiel v percentách valorizácie od prvého januára.

Musia seniori o zvýšenie dôchodku požiadať alebo je to automatické?

Je to automatický proces, už tradičný v Sociálnej poisťovni. Keď sa december preklopí do januára, tak začíname našim poberateľom distribuovať tzv. rozhodnutia. Je to písomná informácia, kde našim klientom dáme vedieť, v akej výške budú poberať dôchodok od nového roka.

Táto písomná informácia im môže buď prísť domov fyzicky ako list, alebo ju môžu dostať aj do svojej elektronickej schránky. Ale musia ju mať u nás aktivovanú. Celý proces zbehne automaticky.

Keď sme sa rozprávali o valorizáciách od nového roka, tak všetci máme radi príklady. Čo môže spraviť 3,6 percenta napríklad so 700 eurami? Tak nová suma môže byť vo výške 725 eur a pri dôchodku vo výške 700 eur, pokiaľ je novopriznaný v roku 2024 a valorizujeme ho o 14,5 percenta, tak ten sa po valorizácii dostane na 801,5 eur.

Viac o zmenách v Ranných správach povedal hovorca Sociálnej poisťovne Martin Kontúr:

Zmena nastane aj v dôchodkovej hodnote. Aká to bude zmena a čo je to dôchodková hodnota?

Veľmi zjednodušene poviem, že aktuálna dôchodková hodnota je veličina, ktorá vstupuje do vzorca výpočtu vášho dôchodku. Máte tam priemerný osobný mzdový bod krát obdobia dôchodkového poistenia krát aktuálna dôchodková hodnota pre ten konkrétny rok, v ktorom vám priznávame váš dôchodok.

Pokiaľ vám dôchodok priznáme v roku 2024, tak bude aktuálna dôchodková hodnota vo výške 17,76 eur. Na porovnanie s rokom 2023, vtedy bola na úrovni 16,47 eur.

Ako sa zmení nárok na materské a ktoré druhy dávok od januára porastú?

Je tam jedna veľká dôležitá zmena pre všetky dámy a slečny, ktoré sa stanú mamičkami a stanú sa nimi veľmi skoro po ukončení štúdia.

Doteraz, pokiaľ ste vyštudovali strednú alebo vysokú školu a stali ste sa mamičkou, povedzme, že po pol roku alebo po trištvrte roku po ukončení štúdia, tak ste mali problém, pretože ste nemali dostatočné obdobie nemocenského poistenia na to, aby vám mohol vzniknúť nárok na, napríklad, materskú dávku.

Tam je základná podmienka aspoň 270 dní nemocenského poistenia za posledné dva roky.

Toto sa teraz zmení, pokiaľ ste absolventkou a otehotniete príliš skoro po ukončení štúdia, tak budete mať nárok na dávku materské aj tehotenské. Toto obdobie ukončeného štúdia sa bude zarátavať do obdobia nemocenského poistenia a pomôže vám pri priznávaní tejto dávky.

Čo sa týka nemocenských dávok, tak všetci sme veľmi neradi, keď nám rastú odvody do Sociálnej poisťovne, tie sú väčšinou naviazané na všeobecný vymeriavací základ, ale aj na základe rastu výšky dávok.

Čiže nemocenské bude po novom v roku 2024 na úrovni 47,16 eur na deň. Pri mesiaci, ktorý má 31 dní, sa dostávame na úroveň 1 462 eur.

Pri materskom je denná platba 64,30 eur. Tam sa pri kalendárnom mesiaci, ktorý má 31 dní, dostávame tesne pod dvetisíc eur – 1 993 eur, pri tehotenskom sa dostávame na 398,80 eur.

S blížiacimi sa prázdninami a možno aj po nich budú rodičia doma s deťmi kvôli tomu, že ich budú musieť ošetrovať po dobu 14 dní ako určuje zákon, preto nás zaujíma aj ošetrovné. Dávka ošetrovné sa môže dostať za 14 dní až na úroveň 660 eur. Pri dlhodobom ošetrovnom – maximálne 90 dní, sa dostávame na úroveň 1 462 eur mesačne.

Zmeny sa týkajú aj druhého dôchodkového piliera. Aké?

Mení sa referenčná suma pre výplatu dôchodku z druhého piliera. Referenčná suma je zjednodušene povedané váš súčet dôchodkov alebo váš dôchodok, ktorý by ste mali dosiahnuť, aby vám mohli vyplatiť úspory z druhého piliera takzvaným programovým výberom alebo jednorazovo. Referenčná suma na výplatu dôchodku je 651,70 eur pre rok 2024.

Momentálne je v schvaľovacom procese zmena odvodov do druhého piliera z 5,5 percenta na 4 percentá. Počkajme si na výsledok schvaľovania, potom sa k tomu Sociálna poisťovňa vyjadrí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika