Na hlavný obsah

Rusi za posledný mesiac už štvrtýkrát bombardovali vlastné územie. Má byť za tým únava a nedostatočný výcvik

Uviedlo to britské ministerstvo obrany.

Rusi za posledný mesiac už štvrtýkrát bombardovali vlastné územie. Má byť za tým únava a nedostatočný výcvik
Začiatkom januára ruská armáda priznala, že omylom zasiahla ruskú obec Petropavlovka vo Voronežskej oblasti. Foto: Profimedia

Britské ministerstvo obrany v utorok (30. 1.) uviedlo, že ruská armáda už štvrtýkrát za mesiac bombardovala svoje vlastné územie. Incidenty pripísalo únave a nedostatočnému výcviku ruských jednotiek. Informovala o tom britská stanica Sky News.

Britské ministerstvo obrany s odvolaním sa na ruský telegramový kanál Astra informovalo o zhodení dvoch bômb z lietadla na obce v ruskej Belgorodskej neďaleko hraníc s Ukrajinou.

Jedna bomba zasiahla farmu, druhá ulicu v nemenovanom meste, v dôsledku čoho museli evakuovať takmer 150 civilistov.

„Čoraz častejší výskyt týchto udalostí pravdepodobne poukazuje na určitý stupeň únavy leteckých a pozemných jednotiek na ruskej frontovej línii, ako aj na nedostatočný tréning,“ dodalo britské ministerstvo. Pripisuje to kombinácii nesprávnych postupov pred misiou aj počas nej.

Začiatkom januára ruská armáda priznala, že omylom zasiahla ruskú obec Petropavlovka vo Voronežskej oblasti. Tá sa nachádza neďaleko hraníc s Ukrajinou. Výbuchy poškodili šesť súkromných domov.

Od začiatku ruskej vojny na Ukrajine vo februári 2022 sa udialo viac podobných incidentov. Vlani v apríli ruská armáda uviedla, že jedno z jej vojenských lietadiel omylom zhodilo bombu na ruský Belgorod. Po explózii v centre mesta ostal obrovský 20-metrový kráter a tlaková vlna rozbila okná v obytnom dome, poškodila autá a strhla elektrické vedenie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet