Na hlavný obsah

Slovensko sa v rebríčku vnímania korupcie od Transparency International tretí rok po sebe zlepšilo

Slovensko dosiahlo skóre 54 bodov zo sto možných.

Slovensko sa v rebríčku vnímania korupcie od Transparency International tretí rok po sebe zlepšilo
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Slovensko sa v  rebríčku vnímania korupcie, ktorý každoročne zostavuje centrála Transparency International v Berlíne, tretí rok po sebe zlepšilo. Zo 180 krajín skončilo na 47. mieste.

Pozícia za vlaňajší rok je teda o dve priečky vyššia ako za rok 2022. Nezisková organizácia Transparency International Slovensko (TIS) pripomína, že ide o najlepšie umiestnenie od roku 2012.

Organizácia to pripisuje najmä zvýšenému úsiliu polície a prokuratúry vyšetrovať korupciu aj na politických miestach, v biznise, polícii či justícii.

Slovensko dosiahlo skóre 54 bodov zo sto možných (čím vyššie skóre, tým menej korupcie). Dotiahlo sa tak na Poľsko, ktoré sa dlhodobo umiestňovalo výrazne pred nami. Najhoršie z Európy sú na tom podľa hodnotenia Maďari (76.).

Rebríček vnímania korupcie sa zostavuje na základe ďalších 13 indexov nezávislých inštitúcií za dva roky dozadu. Reflektuje tak ešte obdobie predchádzajúcich vlád Eduarda Hegera a čiastočne aj úradníckej vlády Ľudovíta Ódora.

„Doma aj v zahraničí kritizované kroky novej vlády Roberta Fica v oblasti právneho štátu sa tak na aktuálnom umiestnení a skóre ešte neodrážajú,“ píše TIS.

Za pôsobenie vlád z predošlého volebného cyklu sa pozíciu Slovenska podarilo zlepšiť o 13 priečok zo 60. miesta (za rok 2020) na aktuálne 47.

Záväzok však nesplnili

„Napriek nepochybnému pokroku sa tak bývalej vládnej garnitúre, ochromenej politickými krízami, nepodarilo splniť ich vlastný ambiciózny záväzok z programového vyhlásenia vlády posunúť Slovensko vpred o 20 pozícií,“ komentovala nezisková organizácia.

Najlepšie si v rebríčku vedú Dánsko (90 bodov), Fínsko (87 bodov) a Nový Zéland (85 bodov), na opačnom konci skončili Sýria (13 bodov), Venezuela (13 bodov) a Somálsko (11 bodov).

Organizácia Transparency International poukázala na to, že tradiční premianti ako Švédsko (82 bodov), Holandsko (79 bodov), Island (72 bodov) a Británia (71 bodov) zaznamenali doteraz najhoršie výsledky. Najvýraznejší je prepad u Británie, ktorá za posledných päť rokov stratila šesť bodov.

Mierne si polepšila aj Česká republika. Z možných sto bodov za minulý rok získala 57, o rok skôr dostalo Česko 56 bodov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko