Na hlavný obsah

Na rozpočtové problémy miest doplácajú športové kluby. Nitra im tento rok nedá ani euro

Môže to ohroziť ich aktivity.

Na rozpočtové problémy miest doplácajú športové kluby. Nitra im tento rok nedá ani euro
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Mestá majú v rámci svojich rozpočtov problém podporiť športové kluby. V Nitre im na tento rok nevyčlenili ani euro. Zástupcovia detských a juniorských klubov varujú, že ak im radnica peniaze dodatočne neschváli, poplatky by museli zvýšiť rodičom. V krajnom prípade to môže ohroziť ich aktivity.

Do zápasníckeho klubu v Nitre, ktorý nadväzuje na úspechy svojich bronzových olympionikov z roku 1980, dnes chodí 70 detí. Na tréningoch sa v troch skupinách stretávajú štyrikrát za týždeň.

Rozpočtovým problémom mesta Nitra sa v reportáži v Správach RTVS venoval redaktor Miroslav Lyko:

Nitrianska radnica dala vlani na prevádzku klubu deväťtisíc eur. Peniaze použili na súťažné výjazdy a dresy. Mesto teraz v rozpočte s podporou športu nepočíta. Vedenie klubu hovorí, že 30-eurový mesačný príspevok rodičov stačiť nebude.

„Neviem si predstaviť, že by sa raz toľko alebo aj 1,5-násobne alebo dvojnásobne zvýšili náklady pre rodičov. Ono už teraz je to na hrane,“ myslí si podpredseda zápasníckeho klubu Corgoň Nitra Juraj Zámočník.

Šípkarska akadémia v Nitre má 20 detí, vlani boli v kategórii do 13 rokov majstrami Slovenska. Mesto ich finančne nepodporovalo ani po minulé roky. Všetko je na pleciach klubu, rodičov a sponzorov.

„Keďže v meste Nitra je algoritmus, ktorý určuje koľko komu, tým, že nemáme takú veľkú základňu, sme neuspeli,“ skonštatoval vedúci Šípkarskej akadémie Nitra Juraj Kukučka.

Mesto prezradilo dôvod

Nepodporenie športových klubov v rozpočte vedenie mesta zdôvodňuje tým, že väčšina poslancov zastupiteľstva nesúhlasila so zvýšením daní. „Čo spôsobilo výpadok 800-tisíc eur. Na tento krok môže doplatiť aj športová mládež. Budem apelovať na koaličnú väčšinu, aby túto situáciu vyriešili do apríla, pri záverečnom účte,“ ozrejmil primátor Nitry Marek Hattas.

„Nemôžeme to robiť do nekonečna len zvyšovaním daní, pretože ľudia sa pýtajú, čo za svoje dane dostanú. Budeme musieť nájsť peniaze,“ myslí si poslanec mestského zastupiteľstva Nitry Miloš Dovičovič.

Združenie miest a obcí upozorňuje, že ak štát samosprávam finančne nepomôže, budú musieť škrtať výdavky a prvé na rane budú šport a kultúra.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny