Na hlavný obsah

Štát pri spravovaní svojich rekreačných a školiacich zariadení porušuje zákon, skonštatoval NKÚ

Nesprávne použili viac ako 400-tisíc eur.

Štát pri spravovaní svojich rekreačných a školiacich zariadení porušuje zákon, skonštatoval NKÚ
Ilustračná snímka - budova ministerstva vnútra. Foto: RTVS

Štát sa dostatočne nestará o svoje rekreačné a školiace zariadenia. Pri ich spravovaní porušuje zákon. Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) sa sústredil na liečebne, kúpele, zotavovne a ďalšie nehnuteľnosti, ktoré by mal štát využívať na zotavenie svojich zamestnancov. Nesprávne použili viac ako 400-tisíc eur.

Zariadenia rezortov financií a vnútra majú slúžiť nielen na rekreáciu, ale aj na vzdelávanie zamestnancov.

„V rámci tejto kontroly sme identifikovali vážne nedostatky, ktoré sú spojené s prevádzkou týchto zariadení, s transparentnosťou pri verejnom obstarávaní, ale aj ich využiteľnosťou, a teda aj napĺňaním v zmysle fungovania prevádzky takýchto zariadení,“ uviedol predseda NKÚ Ľubomír Andrassy.

Výsledkom kontroly NKÚ sa v Správach RTVS venovala redaktorka Monika Maťová:

Vedenie ministerstva financií pripomína, že kontroly boli ešte vlani, nápravu tak mali urobiť ešte predchádzajúci ministri financií. „Rezort financií už nezávisle od správy NKÚ tieto zistenia postúpil na ďalšie konania, a preto zatiaľ nemôže hovoriť o podrobnostiach,“ informovalo ministerstvo.

Rezort vnútra

Kontrolóri preverili aj rekondičné zariadenia ministerstva vnútra. Zistili, že ich využívajú zhruba na polovicu svojej kapacity.

„To je zapríčinené len tým, že tieto zariadenia sú povinné poskytovať príslušníkom zboru nielen rekreácie, ale aj povinné rehabilitácie či liečenia. Na školenie, vzdelávanie, rozširovanie odborných vedomostí zamestnancov štátnej správy, tam sú tie čísla sú hlboko pod úrovňou 10 percent,“ upozorňuje Andrassy.

Štát zariadenia využíval aj pre odídencov z Ukrajiny. „Tieto služby zabezpečovali aj ľudia, ktorí porušovali Zákonník práce, kde zamestnávateľ nedodržal všetky podmienky, ktoré vyžaduje Zákonník práce voči zamestnancom,“ skonštatoval Andrassy.

S tým, že by zariadenia v správe rezortu vnútra neboli využívané efektívne, vedenie ministerstva nesúhlasí. „Využívanie kapacít účelových zariadení ministerstvo vnútra pružne prispôsobuje aktuálnej situácii a potrebám rezortu vnútra,“ uviedol hovorca ministerstva Matej Neumann.

Podľa národných kontrolórov má štát k dispozícii viac ako 300 zariadení určených na vzdelávanie a regeneráciu zamestnancov. Viac ako 60 percent vôbec nevyužíva. Vláda by preto mala rozhodnúť, ktoré naozaj potrebuje.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko