Na hlavný obsah

Vláda roky sľubuje podnikateľom menej byrokracie, podľa analytikov prísľuby zostali len na papieri

Zákony sú čoraz dlhšie a nezrozumiteľnejšie.

Vláda roky sľubuje podnikateľom menej byrokracie, podľa analytikov prísľuby zostali len na papieri
Ilustračná snímka pracovníčky daňového úradu. Foto: RTVS

Zákony pre podnikateľov sú čoraz dlhšie a menej zrozumiteľné. Hlásia analytici INESS vo svojej analýze. Napríklad kým v roku 2004 obsahoval zákon o DPH približne 23-tisíc slov, vlani to už bolo takmer 63-tisíc.

Najdlhšou analyzovanou normou bol Obchodný zákonník so 107-tisíc slovami. Ministerka hospodárstva Denisa Saková (Hlas-SD) by chcela prílišnú byrokraciu obmedziť.

Patrik Plhal je spolumajiteľom firmy na strednom Slovensku. So spoločníkom vyrábajú drevené preliezačky pre deti. Podnikať začali pred dvomi rokmi. Ako tvrdí, samotné založenie firmy bolo jednoduché, nadmerná byrokracia prišla pri ďalších povoleniach.

„Sami sme si to spraviť nevedeli, museli sme osloviť externé firmy a tam prišli aj dodatočné náklady,“ vysvetlil Patrik Plhal.

Problému podnikateľov s prílišnou byrokraciou na Slovensku sa v reportáži v Správach RTVS venovali redaktori Peter Mútňan a Ivan Tománek:

Prísľuby zatiaľ zostali len na papieri

Vláda čo vláda sľubuje podnikateľom menej byrokracie. Prísľuby však podľa analytikov zostali doslova len na papieri. „Noví podnikatelia musia každoročne čítať dlhšie a dlhšie zákony, počet slov niektorých analyzovaných zákonov sa za sledované obdobie viac ako zdvojnásobil,“ tvrdia analytici INESS.

Väčšina problémových návrhov vzniká pri obchádzaní štandardného schvaľovania. „V zákonoch je pre nás veľmi ťažké sa orientovať, nakoľko tých zákonov je veľa. A opäť to pre nás musia robiť externé firmy,“ dodal Plhal.

„Asociácia zamestnávateľských zväzov SR preto dlhodobo navrhuje, aby poslanecké a pozmeňujúce návrhy museli prejsť medzirezortným pripomienkovým konaním, čo by malo zabezpečiť aj verejnú a odbornú diskusiu,“ uviedla hovorkyňa asociácie Miriam Filová.

V Estónsku je to na pár klikov

Ministerka hospodárstva Denisa Saková prisľúbila, že v tomto volebnom období sa na tomto probléme rýchlo popracuje. „Budeme sa snažiť vytvoriť legislatívne prostredie tak, aby zbytočne nezaťažovalo podnikateľov,“ povedala.

„Vezmite si napríklad problematiku fyzických osôb, keď si pozriete rozsah daňového priznania, to je pomaly už ako diplomová práca. Poznať alebo vyplniť všetky riadky, poznať pravidlá je náročné,“ uviedol predseda Združenia účtovníkov Slovenska Martin Tužinský.

Kým u nás zápasia podnikatelia a firmy s komplikovanými zákonmi, v Estónsku, krajine výrazne menšej ako Slovensko, podáte daňové priznanie na pár klikov.

„Ak podávate daňové priznanie, zvyčajne vám to zaberie dve alebo tri minúty. Iba skontrolujete údaje, ktoré o vás štát má a potvrdíte,“ priblížil bývalý estónsky premiér Taavi Rõivas.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika