Na hlavný obsah

Voľby, ktoré pozorne sledujú Čína aj USA: Experti pre RTVS vysvetlili, prečo na Taiwane ide o veľa

Hlavnými témami sú bezpečnosť ostrova a vzťah s Čínou.

Voľby, ktoré pozorne sledujú Čína aj USA: Experti pre RTVS vysvetlili, prečo na Taiwane ide o veľa
Taiwan čakajú prezidentské aj parlamentné voľby. Foto: RTVS

Taiwan si v sobotu (13. 1.) volí parlament aj prezidenta. Hlasovanie ovplyvní geopolitickú situáciu v regióne. Výsledok bude zaujímať Čínu aj Spojené štáty. Hlavnými témami prezidentských volieb sú bezpečnosť ostrova a vzťah s Čínou. Kandidáti sa prostredníctvom nich snažia odlíšiť vo voľbách.

„Hoci ani jedna zo strán nehovorí o zjednotení s Čínou, tobôž nie pod vládou komunistickej strany, líšia sa v tom, v akej miere hovoriť napríklad o taiwanskej nezávislosti, v akej miere ísť do konfrontácie, respektíve či by sa mali snažiť o nejakú ekonomickú spoluprácu,“ vysvetlil riaditeľ Stredoeurópskeho inštitútu ázijských štúdií Matej Šimalčík.

Taiwan čakajú prezidentské voľby. Situáciu v krajine rozobrala s expertami v reportáži v Správach RTVS redaktorka Petra Vrablicová:

Hoci Taiwan nikdy nebol súčasťou Číny, Peking si ho nárokuje. Tvrdí, že nadchádzajúce voľby sú rozhodnutím medzi vojnou a mierom v Taiwanskom prielive.

„Okrem propagandy a dezinformácií sú tam aj hrubšie podoby nátlaku, kedy Taiwan dlhodobo čelí rôznym formám fyzického zastrašovania. Tých nástrojov na ovplyvnenie volieb je tam viacero. Otázkou je, či zvyšovanie vojenského zastrašovania nemôže mať práve opačný efekt,“ pokračoval Šimalčík.

„V novoročnom prejave Si-Tin Pchinga sme mohli počuť, že je len otázkou času, kým sa Taiwan a Čína zjednotia. Tá medzinárodná situácia tomu aj nahráva. Najväčší spojenec Taiwanu – USA – krajina, ktorá garantuje tú samostatnosť, je totiž momentálne preťažená konfliktom na Blízkom východe a zároveň vojnou na Ukrajine,“ podotkol geopolitický analytik Jozef Hrabina.

Podľa analytika však nevidíme náznaky, že sa Čína pripravuje na konflikt. Štát má vnútorné politické či demografické problémy a je ekonomicky závislý od Taiwanu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet