Na hlavný obsah

Umenie, pri ktorom mrznú prsty: Na Hrebienku súťažili umelci z celého sveta v tvarovaní sôch z ľadu

Sochári vdýchli život 50 tonám ľadu.

Umenie, pri ktorom mrznú prsty: Na Hrebienku súťažili umelci z celého sveta v tvarovaní sôch z ľadu
Detail na jednu z ľadových sôch. Foto: RTVS

Pod tatranskými štítmi vytvorili galériu ľadových majstrov. Na Hrebienku už po desiaty raz súťažili rezbári z celého sveta v tvarovaní sôch. Ľadové bloky premenili na koňa, korytnačku či medveďa.

Počas dvoch dní ľadoví sochári vdýchli život 50 tonám ľadu. Takto vznikajú umelecké diela pod rukami rezbárov zo Španielska, Nemecka, Srbska či Ukrajiny. „Na mieste máme desať tímov z celého sveta. Najexotickejším tímom je určite Mongolsko, je to zároveň najvzdialenejší tím,“ priblížil organizátor podujatia Lukáš Brodanský.

Na ľadové umenie sa bola v relácii Správy RTVS pozrieť redaktorka Miriam Hozzová:

Manželský pár z Mongolska ocenila aj porota, stali sa víťazmi súťaže. „Včera sa robilo ťažšie, bolo nepriaznivé počasie, fúkal silný vietor. Dnes je krásne,“ povedal sochár Khashbaatar Solongo.

„Je to veľký zážitok, stretnúť sa s majstrami z celého sveta, že sa aj porovnávame, učíme sa jeden od druhého,“ opísal sochár Milan Kuchťák.

K dispozícii mali 360 ľadových blokov. Vyrobili 20 súťažných sôch, ale aj kreslá a gauče. Témy 10. ročníka Tatry Ice Master znázorňovali podmorský svet a tiež Lásku, pokoj a mier. Keď sa zotmie, všetky sochy budú hrať farbami. Nasvietené budú ešte tri týždne.

„Je to dielo okamihu. Ja tomu hovorím rozmarné umenie, pretože ten ľad je pomerne drahý. Ale je to na chvíľočku, ale o to je to krajšie. Všetko je pominuteľné,“ uviedol porotca Ján Paďour.

Galéria ľadových majstrov v kupole bude v prevádzke do konca apríla. Ostatné sochy budú pod holým nebom, až kým ich počasie neroztopí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny