Na hlavný obsah

V Británii zakázali jedno z psích plemien. Problém s ním bol v minulosti aj na Slovensku

Chovať sa bude dať len na výnimku.

V Británii zakázali jedno z psích plemien. Problém s ním bol v minulosti aj na Slovensku
American bully. Foto: Pixabay

American bully XL, najväčší typ psieho plemena American bully, sa v Anglicku a Walese stane od 1. februára zakázaným, vlastniť sa bude dať len na výnimku.

Ich majiteľom navyše pribudnú nové povinnosti. Dôvodom má byť nárast úmrtí spojených s útokmi psov v krajine, na čom sa má plemeno neúmerne podieľať. Informoval o tom spravodajský portál stanice BBC.

Veľké plemeno psa sa v Británii niekoľkokrát podpísalo pod smrť ich majiteľov alebo okoloidúcich. BBC menovala päť konkrétnych prípadov, ktoré zahŕňali aj 17-mesačné dieťa.

Problémy s plemenom nie sú cudzie ani Slovensku. American bully XL útočil aj na bežkyňu v Dolnom Bare v novembri 2023.

Ak si chcú psa legálne ponechať, budú mu anglickí a waleskí majitelia musieť vybaviť certifikát o výnimke. „Majitelia starší ako 16 rokov môžu podať žiadosť online, e-mailom alebo poštou. Musia pre psa vybaviť poistenie, začipovať ho a zaplatiť poplatok 92,40 libry (asi 107,41 eura) za jedno zviera,“ priblížil portál BBC.

Vybavovanie takýchto výnimiek je tiež časovo ohraničené. Majitelia plemena majú na online žiadosť do konca januára. Do 15. januára musia doručiť žiadosti, pokiaľ sa rozhodli ich podávať e-mailom alebo poštou. Staršie psy musia zároveň dať vykastrovať, a to do konca júna. Pri psoch mladších ako jeden rok majú čas do konca roka 2024.

Okrem toho, že svojich American bully XL musia mať na vôdzke aj s náhubkom, po registrácii ich musia držať na „bezpečnom mieste“.

Nebezpečné plemeno

Podľa portálu BBC neexistuje oficiálna štatistika o útokoch tohto konkrétneho plemena v Spojenom kráľovstve. Bully XL má však mať neúmerný podiel na náraste úmrtí spôsobených psami v krajine.

„Počet zaznamenaných útokov psov vo všeobecnosti vzrástol za päť rokov o viac ako tretinu. V roku 2022 zaznamenalih takmer 22-tisíc prípadov, pričom v roku 2018 ich bolo len niečo viac ako 16-tisíc,“ priblížila BBC.

Napriek štatistikám sú niektoré charity proti zákazu, ktorý začne platiť 1. februára, proti. Jedna z nich uviedla, že je nespravodlivý k zodpovedným majiteľom a ich zvieratám. V Británii platí zákaz chovu ďalších štyroch plemien. Ide o amerického pitbulteriéra, tosa-inu (japonská doga), argentínsku dogu a brazílsku filu.

Ako plemeno spoznať

XL je oproti ostatným typom American bully väčší. Anglická vláda ich opísala ako veľké psy so svalnatým telom a hranatou hlavou. Takáto stavba tela má navzdory ich veľkosti naznačovať, aké sú silné.

Pes meria po rameno zhruba 51 centimetrov, sučky sú len o kúsok menšie. Plemeno žije približne 13 rokov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet