Na hlavný obsah

V Iráne popravili štyroch mužov. V minulosti ich usvedčili za špionáž pre Izrael

Na trest smrti ich odsúdili už v roku 2023.

V Iráne popravili štyroch mužov. V minulosti ich usvedčili za špionáž pre Izrael
Ilustračná snímka. Foto: Unsplash

V Iráne popravili v pondelok (29. 1.) na svitaní štyroch mužov usvedčených zo spolupráce s Izraelom na pláne sabotáže v objekte ministerstva obrany v provincii Isfahán. Uviedla to agentúra AFP s odvolaním sa na spravodajský portál iránskej justície Mizan Online.

Všetkých obžalovaných zatkli v júli 2022. Podľa Mizan Online mužov naverbovala izraelská tajná služba Mosad asi rok a pol pred vykonaním operácie.

Údajne ich poslali do afrických krajín, kde pod dozorom agentov Mosadu absolvovali výcvikové kurzy vo vojenských strediskách. Na trest smrti ich odsúdili v septembri 2023.

V auguste 2023 Irán oznámil, že zmaril „komplexný“ plán iniciovaný Mosadom, ktorý mal „sabotovať“ jeho výrobu balistických rakiet. Ešte vo februári toho istého roku Teherán obvinil Izrael zo zodpovednosti za útok bezpilotného lietadla na vojenský objekt v provincii Isfahán.

Obe krajiny sú už desaťročia úhlavnými nepriateľmi. Irán opakovane obviňuje Izrael a jeho spojenca Spojené štáty z podnecovania nepokojov na svojom území. Irán tiež podporuje svojich spojencov, libanonské hnutie Hizballáh a palestínsky Hamas a Islamský džihád, ktoré útočia na Izrael.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet