Na hlavný obsah

V Mexiku obnovili býčie zápasy. Kým sa v aréne radovali tisíce ľudí, v uliciach protestovali ochrancovia zvierat

Zákaz býčích zápasov zrušil minulého roku ústavný súd.

V Mexiku obnovili býčie zápasy. Kým sa v aréne radovali tisíce ľudí, v uliciach protestovali ochrancovia zvierat
V Mexiku sa opäť konali býčie zápasy. Foto: TASR/AP

Niekoľko stoviek ochrancov zvierat v meste Mexiko v nedeľu (28. 1.) protestovalo proti tomu, že do metropoly sa skoro po dvoch rokoch vrátili býčie zápasy. Na svojej internetovej stránke o tom informuje britská BBC. Zákaz tejto zábavy v hlavnom meste Mexika vlani v decembri zrušil najvyšší súd.

Neďaleko Plaza México, najväčšej arény pre býčie zápasy na svete, protestujúci mávali transparentmi s nápismi ako „žiadnu smrť pre nevinných“ alebo kričali, že „mučenie nie je umenie, nie je to kultúra“. Niektorí mali na sebe masky býkov a pomaľovali sa na červeno. Tradícia býčích zápasov v Mexiku siaha do 16. storočia.

Naopak v aréne sa tisícky ľudí radovali z obnovenia možnosti zápasy organizovať. „Nech žije sloboda,“ kričali.

BBC uvádza, že kvôli konaniu býčích zápasov sa v mexickej metropole dajú očakávať ďalšie právne bitky. Prezident Andrés Manuel López Obrador navrhuje kvôli nim vypísať v hlavnom meste referendum.

Podľa organizácie na ochranu zvierat Humane Society International je každý rok na celom svete pri tejto zábave zabitých asi 250 000 býkov. Zápasy sú stále povolené v mnohých regiónoch Mexika, vo Francúzsku, Portugalsku, Kolumbii, Venezuele, Peru a Ekvádore. Býčie zápasy sa konajú tiež v Španielsku, niektoré mestá však tento druh zábavy zakázali.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet