Na hlavný obsah

V obci na východe Slovenska sa šíri žltačka. Preventívne očkovanie zaviesť nemôžu, chýbajú vakcíny

Z 300 detí dostalo vakcínu len 22.

V obci na východe Slovenska sa šíri žltačka. Preventívne očkovanie zaviesť nemôžu, chýbajú vakcíny
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

V Bystranoch na Spiši sa objavila žltačka. Aby predišli masívnemu šíreniu ochorenia a epidémii, Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Spišskej Novej Vsi okamžite nariadil povinné plošné očkovanie detí. Problémom ale je, že detskí lekári nemajú čím očkovať. Vakcíny aktuálne na Slovensku nie sú.

Nové ohnisko žltačky sa vyskytlo v základnej škole v Bystranoch. „Evidujeme jedno začínajúce ohnisko vírusovej hepatitídy typu A. Je to v obci Bystrany. K dnešnému dňu boli hlásené štyri ochorenia,“ informovala riaditeľka Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Spišskej Novej Vsi Renáta Hudáková.

Regionálni hygienici chcú už v zárodku zastaviť šírenie choroby. „“Nariadili sme očkovanie všetkých detí na území obce vo veku od dvoch do 15 rokov,“ ozrejmila Hudáková.

Viac o žltačke na východe Slovenska zisťovala v relácii Správy RTVS z regiónov redaktorka Marie Balážová Melníková:

V obci na východe Slovenska sa šíri žltačka

„Dezinfekcia priestorov tried, lavice, stoličky, kľučky, toaliet. Žiaci používajú dezinfekciu na ruky aj papierové uteráky,“ priblížil riaditeľ základnej školy v Bystranoch Matej Mikula.

V ambulancii detského lekára by mali zaočkovať proti žltačke odhadom 300 až 400 detí z Bystrian. Doteraz dostalo vakcínu 22 z nich. Problémom je, že chýbajú vakcíny.

„Nemáme očkovacie látky teraz, takže čakáme, kým nám donesú očkovacie látky. Áno, keď nebude očkovanie a nebudú dodržiavať hygienické opatrenia, áno, môže sa šíriť,“ potvrdil pediater Amiri Rahimi.

„Momentálne chýbajú vakcíny proti hepatitíde A pre detských pacientov. Tým, že tú vakcínu nevieme zohnať, buď hľadáme po iných lekárňach, ak ešte majú nejaké staršie zásoby, alebo môžeme odporučiť skúsiť v zahraničí,“ uviedla viceprezidentka Slovenskej lekárnickej komory Miroslava Snopková.

Nie je istý ani február

„Ministerstvo zdravotníctva SR sa snaží zabezpečiť ďalšie dodávky vakcín nad plánované dovozy. Ďalšia dodávka vakcín Havrix junior v počte 5 000 kusov by mala byť navezená v najbližších dvoch týždňoch,“ informovala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Petra Lániková.

„Pre detských pacientov by sa tá situácia mohla zlepšiť v polovici februára, ale nevieme zaručiť, že to tak naozaj bude,“ povedala Miroslava Snopková.

„Je to choroba špinavých rúk. Prenáša sa tým, že nedodržiavajú určité hygienické normy, keď si neumývajú ruky. A orálnou cestou sa dostáva do tela vírus. Teraz, keď je ohnisko, tie kontakty musia byť očkované,“ upovedomil Amiri Rahim.

Žltačku potvrdili aj v okrese Gelnica. V Mníšku nad Hnilcom sa od konca septembra do dnes objavilo 13 prípadov žltačky a jedno dieťa so žltačkou je i v obci Richnava.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny