Na hlavný obsah

V Európe sa zvyšuje výskyt osýpok. Podľa infektológa existuje proti ochoreniu iba jediná prevencia

Zdravý spôsob života a stravovania ľudí neochráni, povedal.

V Európe sa zvyšuje výskyt osýpok. Podľa infektológa existuje proti ochoreniu iba jediná prevencia
Lekárske vyšetrenie dieťaťa. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Výskyt osýpok sa v Európe zvýšil v minulom roku 45-krát. Informovala o tom Svetová zdravotnícka organizácia (WHO). Kým v roku 2022 sa osýpkami nakazilo necelých tisíc ľudí, v minulom roku ich počet stúpol na takmer 43-tisíc. Podľa WHO je to následok toho, že počas pandémie koronavírusu sa proti osýpkam zaočkovalo omnoho menej detí.

Podľa infektológa Pavla Jarčušku je očkovanie najzásadnejšia a prakticky jediná prevencia proti ochoreniu. Uviedol, že miera zaočkovanosti, ktorá chráni populáciu, je niekde na úrovni 95 percent. „V mnohých krajinách Európskej únie aj regiónoch Slovenska klesla zaočkovanosť pod túto hranicu,“ informoval.

Osýpky patria medzi najinfekčnejšie prenosné ochorenia. „Zo 100 ľudí, ktorí prídu s nimi do kontaktu, môže ochorieť 98 až 99, ak nie sú očkovaní. Šíria sa kvapôčkovou infekciou. Ochorenie sa veľmi často vyskytuje v detskom veku,“ uviedol Jarčuška.

Zdravý spôsob života pred osýpkami neochráni

Podľa infektológa evidujú časté komplikácie najmä u detí do 15 mesiacov. Na Slovensku deti očkujeme až od pätnásteho mesiaca života. Osýpky majú inkubačnú dobu od 7 do 14 dní, informoval.

„V dospelosti, keď imunitný systém nie je taký pružný ako v detskom veku, zvykne byť priebeh ochorenia ťažší. Medzi najčastejšie komplikácie patrí zápal pľúc, vyrážky a môže byť postihnutý aj nervový systém. Vo vyrážkach môže byť krvácanie a porucha zrážania krvi,“ povedal infektológ.

Osýpky majú podľa neho aj jednu chronickú komplikáciu. „Je to subakútna sklerotizujúca panencefalitída. Ide o chronické, veľmi ťažké a prakticky neliečiteľné neurologické ochorenie,“ vysvetlil.

„K dispozícii máme iba liečbu príznakov, nemáme k dispozícii liek na samotnú liečbu osýpok, ktorý by vírus dokázal zablokovať,“ vysvetlil Jarčuška. Na liečbu sa podľa neho používajú lieky proti horúčke a dôležitá je hydratácia.

Jarčuška uviedol, že mnohí ľudia si myslia, že zdravý spôsob stravovania a života nás ochráni pred mnohými chorobami. „Pred ochoreniami, ktorými sa zo 100 ľudí nakazí 99, nás tento spôsob života ochrániť nemôže,“ uzavrel.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko