Na hlavný obsah

V roku 2024 nás čakajú nové cesty na Mesiac: Jeho povrch chcú po Indii a Japonsku preskúmať aj Američania

Hneď prvá cesta bude už v pondelok.

V roku 2024 nás čakajú nové cesty na Mesiac: Jeho povrch chcú po Indii a Japonsku preskúmať aj Američania
Ilustračná snímka lunárnej sondy. Foto: RTVS

Rok 2024 bude pre vesmírne cestovanie výnimočný. Po Indii a Japonsku chcú detailnejšie preskúmať Mesiac aj Američania. Prvýkrát sa pokúsia o misiu hneď dve súkromné americké spoločnosti. Zatiaľ s robotmi, neskôr s ľudskou posádkou.

Spojené Štáty sa aj takouto cestou snažia predbehnúť nielen Indiu a Japonsko, ale aj Čínu a Európsku úniu, ktoré mali minulý rok viacero úspešných vesmírnych projektov.

„NASA uzavrela zmluvu so súkromnými spoločnosťami z Pittsburgu a Houstonu, aby na Mesiac vyslali vlastné pristávacie moduly. Majú ho preskúmať ešte pred príchodom astronautov, ešte tento rok. Budú to ich prvé pokusy, takže všetci sú zvedaví, ako to dopadne,“ uviedla korešpondentka Associated Press pri NASA Marcia Dunnová.

Tohtoročným letom na Mesiac sa v reportáži v Správach RTVS venoval redaktor Matúš Oparty:

Hneď prvá cesta na Mesiac bude už v pondelok (8. 1.). Štart v roku 2021 pre technické problémy odložili. Komerčný modul pittsburskej spoločnosti Astrobotic Technology vynesie a povrch 20 výskumných balíkov zo siedmych krajín a robota. Má dva metre a štyri nohy.

„Prvýkrát po viac ako 50 rokoch sa Spojené štáty chystajú vypustiť lunárny modul, ktorý sa opäť pokúsi pristáť na Mesiaci. Od roku 1972, keď sa dvaja astronauti programu Apollo rozlúčili s Mesiacom, sa to USA až doteraz nepodarilo,“ povedala Dunnová.

Štvornohý robot na Mesiaci

Druhá súkromná spoločnosť je z Houstonu. Plánuje na Mesiaci pristáť v polovici februára. Spolupracuje so spoločnosťou SpaceX. Na Mesiac donesie šesťnohého štvormetrového robota a päť experimentov NASA.

„Pokojne by som sedel doma a pozeral sa na tú cestu v pyžame. Ale veľmi rád sa zúčastním na translunárnom projekte. Je úžasné, že na Mesiac opäť pošleme ľudí,“ uviedol astronaut NASA Victor J. Glover.

Obe spoločnosti plánujú hneď ďalšie lety na Mesiac. Prvá bude hľadať vodu, druhá tam dopraví vrták na ľad. Ak budú úspešné, koncom roka vyšlú Spojené štáty na mesiac astronautov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet