Na hlavný obsah

Vedci dostali do rúk unikátne vzorky z asteroidu. Raz sa vďaka nim možno dozvieme, odkiaľ pochádza život

Misia odštartovala pred siedmimi rokmi.

Vedci dostali do rúk unikátne vzorky z asteroidu. Raz sa vďaka nim možno dozvieme, odkiaľ pochádza život
Unikátne vzorky z asteroidu. Foto: RTVS

Svetoví astronómovia dostali do rúk unikátnu vzorku z asteroidu. Ide o druhý úspešný pokus dopraviť vzorku z vesmírneho telesa na Zem. Misia OSIRIS-REX odštartovala pred siedmimi rokmi. Tímy expertov až teraz analyzujú gramy hornín, ktoré na zem putovali dve miliardy kilometrov.

Sonda Osiris REX odštartovala na jeseň roku 2016. Po dvoch rokoch sa priblížila k asteroidu.

„Dráha asteroidu Bennu okolo Slnka sa križuje s dráhou planéty Zem, a to znamená, že je to blízkozemský asteroid a niekedy v budúcnosti preletí okolo našej planéty vo veľmi tesnom priblížení. Hlavne z týchto dôvodov, bolo jednoduché sa naň dostať,“ vysvetľuje astronómka UK FI Danica Žilková.

Unikátnym vzorkám z asteroidu sa v Správach RTVS venoval redaktor Matúš Oparty:

Vedci vybrali asteroid Bennu z viac ako 500-tisíc kandidátov. Blízkosť k Zemi bola len jedna z kritérií.

Tento asteroid vybrali preto, že je to uhlikatý asteroid a jeho povrch je veľmi členitý. Keď si ho predstavíme, tak to nie je jedna veľká skala, ale má to výbežky, sú to konglomeráty materiálov. My sme to videli už z pozemských pozorovaní, že tento asteroid je v niečom zaujímavý, no a sonda odobrala vzorky materiálov, ktoré potvrdili, že naozaj sa tam nachádzajú rôzne uhlikaté materiály a medzi iným aj molekuly vody,“ dodáva Žilková.

Prvé výsledky analýz

Vedci z Britského prírodovedného múzea podrobili miligramy materiálu analýzam a prišli s prvými výsledkami.

„Používame röntgenovú difrakciu a elektrónové mikroskopy, aby sme sa pozreli, z čoho presne sa vzorka skladá. Zatiaľ sme videli, že ide o horninu naozaj bohatú na vodu,“ priblížila vedúca planetária z Britského prírodovedného múzea Sara Russelová.

Odborná verejnosť má od výskumu veľké očakávania. Je to však beh na dlhú trať. „Máme najväčšiu vzorku asteroidu v dokonalom stave, akú sme kedy na Zem dostali. Pomôže nám skúmať vznik planét, zlepšiť poznatky o asteroidoch, ktoré by mohli do Zeme naraziť a pomôže nám pochopiť podmienky vzniku našej slnečnej sústavy,“ vyhlásil riaditeľ NASA Bill Nelson.

„Sedemdesiatpäť percent vzorky uzamkneme pre budúce generácie – ľudí, ktorí sa ešte ani nenarodili, aby pracovali v laboratóriách, ktoré ešte neexistujú, a na prístrojoch, ktoré sme ešte nevymysleli,“ povedal hlavný výskumník misie OSIRIS-REX Dante Lauretta.

Odborníci odhadujú, že bude trvať roky, kým vedci odhalia prvé tajomstvá, ktoré vzorky z asteroidu ukrývajú. Raz sa možno aj vďaka nim dozvieme ako odkloniť nebezpečný asteroid, či odkiaľ pochádza život.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet