Na hlavný obsah

Éra zdražovania sa nateraz končí. Spolu s dobrou správou však prichádza aj zlá

Peňaženky bežných ľudí si nateraz vydýchnu.

Éra zdražovania sa nateraz končí. Spolu s dobrou správou však prichádza aj zlá
Ilustračná snímka. Foto: TASR

Éra zdražovania sa nateraz končí. Účty za energie zmrazil štát a potraviny sa podľa Národnej banky Slovenska (NBS) tento rok udržia pod trojpercentným medziročným rastom.

Zlepší sa vraj kúpyschopnosť domácností a porastie spotreba. Spolu s dobrou správou však prichádza aj zlá. Cenovému šoku z drahých energií sa v budúcnosti nevyhneme.

Peňaženky bežných ľudí si vydýchnu. Aspoň taká je predpoveď rezortu financií a NBS na tento rok. Ekonomika by sa mala stabilizovať, kúpyschopnosť domácností zlepšiť, no a zdražovanie? Inflácia by ako zázrakom mala klesnúť z dvojcifernej medziročnej hladiny pod tri percentá.

Ekonomickej prognóze na najbližšie roky sa v Správach RTVS venoval redaktor Marek Gudiak:

Takto to vidia štátni analytici. My sme zisťovali, aké sú očakávania biznisu, ekonómov a tiež bežných ľudí.

Najväčšia globálna potravinárska firma sveta Nestlé u nás zamestnáva 750 ľudí. Obchodný riaditeľ spoločnosti zastrešuje cenovú politiku stoviek výrobkov, ktoré končia v nákupných košíkoch Slovákov.

„Myslím si, že na určitej úrovni infláciu stále budeme mať. Takisto v rámci nášho portfólia stále zvažujeme mierne korekcie cenových úrovní pri vybraných produktoch. Myslím si, že miera zdražovania tak, ako sme ju zažili v roku 2023, nie je v nasledujúcom období očakávaná“ uviedol obchodný riaditeľ Nestlé Slovensko Martin Števár.

Čo ďalšie roky?

Zdražovanie skrotia dotované energie. Nebude to však nadobro. Rast cien, a teda inflácia sa podľa prognózy Národnej banky Slovenska opäť vráti. Kým v roku 2024 má klesnúť pod tri percentá, už o rok nato sa opäť vyšplhá k piatim percentám.

„Domácnosti budú mať v peňaženkách viac peňazí v porovnaní s rastom cien. Ľudia sa budú cítiť komfortnejšie, celková spotreba domácností by sa mohla vrátiť do plusu. Na druhej strane to však bude vytvárať dodatočný inflačný tlak, kedy im zostanú peniaze, ktoré ušetria napríklad na energiách, a to môže tiež tlačiť na rast cien,“ upozorňuje analytik Slovenskej sporiteľne Marián Kočiš.

Za optimistickou prognózou na rok 2024 je veľké ale. Čo ďalšie roky? Dotované energie stoja jeden a štvrť miliardy a sekeru, ktorú sme pre terajšie účty za plyn, elektrinu a teplo zaťali, budú splácať naše deti.

Cenový šok s najväčšou pravdepodobnosťou teda príde a je len otázka času. „Uvidíme zvýšenie cien energií v nejakom čase, ak nepoklesnú na svetových trhoch, ale to neočakávame,“ uzavrel Kočis.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika