Na hlavný obsah

Demonštranti zaplnili aj ulice miest vo Francúzsku. Protestovali proti sprísneniu imigračnej politiky

Zákon musí ešte podpísať Emmanuel Macron.

Demonštranti zaplnili aj ulice miest vo Francúzsku. Protestovali proti sprísneniu imigračnej politiky
Demonštranti držia plagát s nápisom "sloboda, rovnosť, doklady". Foto: TASR/AP

Desaťtisíce ľudí v nedeľu (21. 1.) vyšli do ulíc francúzskych miest v snahe apelovať na prezidenta Emmanuela Macrona. Nechcú, aby podpísal imigračný zákon schválený v decembri parlamentom.

Opatrenie by okrem iného sprísnilo podmienky na udeľovanie občianstva, uľahčilo deportácie cudzincov a pre nepracujúcich prisťahovalcov z krajín mimo Európskej únie výrazne pritvrdilo podmienky na čerpanie sociálnych dávok.

K protestom vyzvala skupina 200 osobností od umelcov po odborárov, podľa ktorých návrh zákona vznikol pod „diktátom obchodníkov s nenávisťou“. Francúzske úrady uviedli, že demonštrácií naprieč Francúzskom sa zúčastnilo 75-tisíc ľudí, z toho 16-tisíc v Paríži. Odborový zväz CGT odhadol účasť na 150-tisíc ľudí.

Francúzsky parlament imigračný zákon schválil už pred mesiacom, Macron ho ale ihneď nepodpísal. Vláda si nebola istá, či text vo viacerých bodoch nie je v rozpore s ústavou a dala ho na posúdenie Ústavnej rade, ktorá má svoje rozhodnutie oznámiť vo štvrtok.

Prezident Macron v reakcii na sprísňovanie legislatívneho návrhu počas rokovania v parlamente odmietol, že by jeho obsah diktovala krajná pravica. Zákon označil za štít, ktorý Francúzsko potrebuje a ktorý jej nezabráni naďalej existovať ako otvorená krajina.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet