Na hlavný obsah

Pád lavíny vo Veľkej Fatre má jednu obeť. Lyžiar padal približne dvesto metrov

Muža nezachránila ani okamžitá pomoc.

Pád lavíny vo Veľkej Fatre má jednu obeť. Lyžiar padal približne dvesto metrov
Ilustračná snímka. Foto: TASR/Adriána Hudecová

Po páde lavíny na vrchu Krížna vo Veľkej Fatre zahynul v nedeľu 65-ročný muž, druhý zranený muž je v opatere Horskej záchrannej služby (HZS). Na sociálnej sieti o tom informovalo Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby SR.

Podľa hovorkyne Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby ATE Zuzany Hopjakovej letela posádka záchranárskeho vrtuľníka z Banskej Bystrice na Donovaly, kde sa na palubu pridali aj dvaja členovia HZS.

„Po lokalizácii miesta vysadili horských záchranárov s lekárkou leteckých záchranárov do terénu palubným navijakom. Jeden lyžiar padal s odtrhnutou lavínou strmým terénom približne 200 metrov a ostal zasypaný pod snehom.

Druhý bol zasypaný iba čiastočne, okamžite začal s vyhľadávaním kamaráta. Po tom, ako sa mu ho podarilo nájsť a vyhrabať spod snehu, začal s jeho oživovaním,“ uviedla.

Muža z miesta evakuovali vrtuľníkom

Po príchode záchranárov pokračovala lekárka v rozšírenej kardiopulmonálnej resuscitácii aj pomocou automatického resuscitačného prístroja.

„Vzhľadom na riziko pádu sekundárnej lavíny bolo potrebné pacienta z miesta čo najrýchlejšie evakuovať. Počas medzipristátia ho preložili na palubu a počas celej záchrannej akcie a prevozu ho kontinuálne resuscitovali. Žiaľ, aj napriek maximálnemu úsiliu o jeho záchranu zraneniam počas prevozu podľahol,“ dodala Hopjaková.

Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby uviedlo, že hlavným lavínovým problémom je vetrom previaty sneh na záveterných stranách hrebeňov, pod skalnými stenami a v úzkych žľaboch.

„Hrozia aj lavíny z nového snehu, ktorý je uložený na tvrdej vrstve z predchádzajúcich dní. V niektorých prípadoch hrozia stredné lavíny, výnimočne aj veľké spontánne lavíny,“ upozornilo.

Čo sa na vrchu Krížna stalo zisťoval v relácii Správy RTVS redaktor Erik Vrábel. Rozprávali sme sa aj s lavínovým špecialistom a horským záchranárom Pavlom Beťkom:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny