Na hlavný obsah

Dramatické video z Vysokých Tatier: Uvoľnená lavína zasiahla horských záchranárov. Vysvetlili, čo sa udialo

Nikto sa nezranil.

Dramatické video z Vysokých Tatier: Uvoľnená lavína zasiahla horských záchranárov. Vysvetlili, čo sa udialo
Skupinu ľudí vo Vysokých Tatrách zasiahla lavína. Foto: RTVS

Sociálne siete zaplavilo video z oblasti Veverkovho ľadopádu vo Vysokých Tatrách, v ktorom zasiahla lavína skupinu ľudí. Stalo sa to počas konkurzu na pozíciu horský záchranár. Nikto sa nezranil, čo v prvej chvíli vyzerá ako obrovské šťastie. Horskí záchranári ale hovoria, že v tomto prípade nešlo o šťastie, ale o pripravenosť.

Vo chvíli, keď sa nad ľadopádom uvoľnila lavína, sa pod ním konal konkurz na pozíciu profesionálny horský záchranár. Uchádzači mali ukázať, ako sú pripravení na lezenie v ľadopáde.

„Vo vyšších častiach žľabu v masíve Slavkovského štítu sa uvoľnila menšia lavína, ktorá preletela ponad ľadopád. Bola to prachová lavína,“ priblížil riaditeľ Horskej záchrannej služby (HZS) na Slovensku Martin Matúšek.

Lavíne, ktorá spadla neďaleko ľadopádu vo Vysokých Tatrách, sa v Správach RTVS z regiónov venovala redaktorka Ivana Ratkovská:

Predseda výberovej komisie a lavínový špecialista ubezpečuje, že napriek hrozivým záberom žiadne bezprostredné riziko nehrozilo.

„Rozumiem, že pre laika a verejnosť je to video desivé, ale pre nás nejde o žiadnu senzáciu. Je to niečo, čo sa v tejto lokalite deje bežne,“ priblížil lavínový špecialista, predseda výberovej komisie HZS Igor Žiak.

Noví kolegovia

Aj tentokrát s možným pádom lavíny rátali, preto vytvorili presný režim bezpečného pohybu v teréne. Lezca v ľadopáde istili, cez neho sneh len prepadol. Ďalší uchádzači boli v bezpečnej zóne, takzvanom depe.

„Aj skupina záchranárov, ktorí sa zdajú, že utekajú o život, uteká len z vopred nastaveného depa, je to zásadne bezpečné miesto, ktoré sa nenachádza v spádnici Veverkovho ľadopádu. Preto sa našim príslušníkom ani uchádzačom nič nestalo, pretože sme to predvídali,“ dodal Žiak.

Jedna vec je cvičenie, školenie či výberové konanie. Druhá je ostrá akcia, kde sa riziku nedá celkom vyhnúť. Zásah lavínou môže uchádzačov odradiť alebo naopak pripraviť na profesiu.

„Treba si uvedomiť, že pracujeme aj s ľudskou bolesťou aj so smrťou. Ideme do nebezpečenstva a horský záchranár musí byť aj psychicky odolný človek,“ zdôraznil Matúšek.

Výberové konanie bolo v konečnom dôsledku úspešné. Horskí záchranári našli štyroch nových kolegov, ktorých zaradia na uvoľnené pozície vo Vysokých Tatrách, Nízkych Tatrách a Malej Fatre.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko